Hoe profiteert uw bedrijf van de ongekende mogelijkheden van het Internet of Things (IoT)? Deze vraag staat centraal bij de Harderwijk Hackathon die IoT Harderwijk organiseert op vrijdag 2 juni.
Organisaties kunnen een vraag of probleem indienen, een team van specialisten probeert binnen acht uur een oplossing te creëren.
Vanzelfsprekend mogen vertegenwoordigers van de bedrijven ook zelf deelnemen.
De hackathon vindt plaats in California aan de Deventerweg in Harderwijk. Aanmelden kan via www.iotharderwijk.nl, deelname is gratis.
De hackathon is ook bedoeld om om bedrijven en andere organisaties te informeren over de mogelijkheden van het Internet of Things en het LoRa-netwerk in Harderwijk. De bijeenkomst start daarom om 9.00 uur met een kennissessie. Twee sprekers praten bedrijven bij over het Internet of Things en de innovatieve mogelijkheden ervan. Lauren Slats, community manager bij het wereldwijde The Things Network, vertelt meer over het ‘internet der dingen’. Ronald Teijken, manager business development bij IBM, geeft een toelichting op de kansen voor bedrijven. Aansluitend start om 10.00 de eigenlijke hackathon en gaan teams aan de slag met ingediende vragen en probleemstellingen. Om 17.00 uur worden de innovatieve oplossingen gepresenteerd en ontvangen de drie beste ideeën een ontwikkelbijdrage van de Rabobank.Ze werken gericht samen om gebruik te maken van de mogelijkheden van het Internet of Things. Eén van de eerste tastbare resultaten is de ingebruikname van een Long Range (LoRa) netwerk. Via dit netwerk kunnen sensoren op plekken waar geen WiFi of een internetaansluiting is, informatie zoals meetgegevens doorgeven. Zo kan een sensor in een vuilnisbak op een bedrijventerrein zelf doorgeven dat hij vol is. Het is de bedoeling dat er tijdens de hackathon ook nieuwe toepassingen voor sensoren worden ontwikkeld.Binnen IoT Harderwijk hebben bedrijven en de gemeente Harderwijk de handen in één geslagen om een ‘slimme’ stad te worden.
Binnen een vastgesteld aantal uren (vaak 8 of 24) ontstaan bruikbare ideeën en oplossingen. Deze manier om innovaties te ontwikkelen wordt tijdens de Harderwijk Hackathon toegepast op de mogelijkheden van Internet of Things voor bedrijven.Een hackathon heeft niets te maken met het ‘hacken’ van computers, maar is een begrip voor een evenement waarbij mensen samenkomen om een snel probleem op te lossen.
IoT Harderwijk wordt ondersteund door de Bedrijvenkring Harderwijk, netwerkaanbieder CAI Harderwijk en het ict-bedrijf Flexyz dat sinds kort in Harderwijk is gevestigd.