Slaapfysio Hidde Hulshof legt uit: Iedereen kent het wel, de wekker gaat, maar de wil om op te staan die is ver te zoeken. De snooze-knop op de wekker of telefoon lonkt voor een paar minuten extra slaap. Is snoozen nu juist wel of niet goed voor de kwaliteit van jouw slaap?
’s Avonds moe worden heeft alles te maken met de aanmaak van melatonine dat gestimuleerd wordt door een donkere omgeving. Tijdens het wakker worden is het hormoon cortisol, ook wel het stresshormoon, verhoogd.Van origine zijn wij niet gewend om van een wekker wakker te worden. Licht en hormonen spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse ritme.
Over het algemeen werkt snoozen verstorend in het ritme. Het in slaap vallen remt de aanmaak van waakhormonen. Men valt weer licht in slaap en wordt dan wakker met een slaperig gevoel. Wanneer mensen ervoor kiezen om eerder de wekker te zetten om te snoozen kan dit juist een afname betekenen in REM-Slaap. Dit kan gevolgen hebben voor de prestaties die je overdag moet leveren op gebied van concentratie en geheugen.De wekker onderbreekt het natuurlijk slaapritme.
Het is zeker zo dat gefragmenteerde slaap leidt tot een slechtere slaapkwaliteit. Het is alleen nog niet duidelijk dat dit ook geldt voor de laatste periode van de slaap. In de ochtend slaap je minder diep dan aan het begin van de nacht, en dus zal snoozen er niet voor zorgen dat je weer diep inslaapt. Maar geleidelijk opstaan is voor veel mensen uiteindelijk het prettigst.Echter is er omtrent snoozen nog te weinig wetenschappelijk bewijs.
Tips om te stoppen met snoozen:
- Zet de wekker buiten handbereik van je bed.
- Zet je wekker zo laat mogelijk, zodat je direct moet opstaan.
- Creëer regelmaat en ritme omtrent opstaan en naar bed gaan.
- Wat kan helpen is ’s ochtends genoeg blootgesteld worden aan licht en ’s avonds juist niet. Dit kan het opstaan vergemakkelijken.