Eten met smaak tijdens en na chemotherapie Als je chemotherapie krijgt, smaakt je eten vaak ineens heel anders. Daarom organiseerde Stichting De Maretak in samenwerking met ziekenhuis St Jansdal afgelopen woensdag een kookworkshop voor kankerpatiënten en hun partners.
De workshop is bestemd voor de patiënt zelf, maar zeker ook voor degene die voor hem of haar kookt. Een man zei: “dan had ik lekker voor haar gekookt en na twee happen verdween de rest van de maaltijd in de prullenbak. Dan voelde ik me heel machteloos.” Dieetkok Gerrit-Jan Kevelam heeft in het St Jansdal speciaal voor oncologiepatiënten een Smaakpoli opgezet omdat het hem aan het hart gaat dat mensen niet meer met smaak lekker kunnen eten. “Dan ben je al zo ziek en dan smaakt het eten ook niet meer. Terwijl het juist in zo’n kwetsbare periode heel belangrijk is om voldoende bouwstoffen, brandstoffen en beschermstoffen binnen te krijgen.”Onder leiding van koks Gerrit-Jan Kevelam en Jan Dekker gingen vier koppels op zoek naar smaak en smaakbeleving
Prikkeling
Hij legde aan de deelnemers onder andere uit dat een gerecht niet alleen als brandstof dient maar ook een prikkeling moet geven. Zo is sla bijvoorbeeld spannender als je de krokante Romaine sla neemt die lekker knispert in je mond. Daarnaast gaf hij talloze tips over hoe je het eten voor jezelf weer lekker kunt maken. Want smaken verschillen nu eenmaal. Heb je een voorkeur voor zuur, voeg dan wat citroen toe aan je vis. Liever zoet? Dan doet een beetje honing wonderen.
Kwaliteit van leven
Veel patiënten zeggen dat hun smaak door de chemotherapie veranderd is en het eten niet meer smaakt. In de kookworkshop leren ze hoe ze eten voor zichzelf (of de patiënt) weer lekker kunnen maken. De patiënt is ziek, zwak en misselijk, voelt zich ellendig en heeft weinig energie. Eten smaakt niet meer, terwijl goed eten juist tijdens deze periode heel belangrijk is om op krachten te blijven. Het verhoogt hun kwaliteit van leven.
Samen koken
Dus wat doe je als boerenkool een ijzersmaak heeft of als de kaaszoutjes naar karton smaken? Daar kregen de deelnemers in de workshop antwoorden op. De vier koppels kregen ieder een recept waarmee ze in de kookstudio in MFC De Roef aan de slag gingen. Ze gingen samen op zoek naar smaak en smaakbeleving om eten weer aantrekkelijk te maken.
Proeven
Het viergangendiner werd daarna ook heel bewust geproefd en er werden veel ervaringen uitgewisseld. Een vrouw vertelt: “in het begin vond ik de Surinaamse bami niet veel aan, maar toen ik de seroendeng erbij deed werd het ineens een lekkere maaltijd.” Behalve het proeven, vonden de deelnemers het ook leuk om met hun partner samen te koken en met de hele groep gezellig samen te eten.
Stichting De Maretak is een Centrum voor leven met en na kanker voor Harderwijk en omgeving. Ze biedt een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan activiteiten voor mensen met kanker en hun naasten. En binnenkort wordt daar de kookworkshop aan toegevoegd.