Laatbloeiend schilderstalent krijgt expositie in Stadsmuseum

Door Harry Schipper - Een tot voor kort nog niet ontdekt schilderstalent, dat jarenlang onder de radar wist te blijven van kunstminnaars, krijgt binnenkort de mogelijkheid om in het Stadsmuseum van Harderwijk zijn werk te laten zien aan het grote publiek.

Zelfstandig ondernemer Chris Timmer kan zijn dagelijkse werk als huisschilder steeds moeilijker uitvoeren doordat hij sinds een paar jaar vergroeiingen heeft in zijn handen

Het zogenaamde "Dupuytren"-syndroom maakt het Chris lastig om zware werkzaamheden uit te voeren. "Het kan geopereerd worden, vertelde de arts mij, maar de kans dat de vergroeiingen terugkomen is groot" zegt Chris. Hij moet dus, eigenlijk noodgedwongen, zijn dikke rollers en kwasten verruilen voor fijnere penselen en een schilders-pallet.

Hij doet nuchter over zijn aandoening want feitelijk is het een goede aanleiding om nu, op 61-jarige leeftijd een draai aan zijn leven te geven. "Mijn droom was (en is) om van mijn kunst-schilderwerk te kunnen leven. Ik teken en schilder zolang als ik me kan herinneren en weet nog dat ik al op hele jonge leeftijd wat olieverf en een canvas-board cadeau kreeg van mijn ouders. En zo is het begonnen….. De laatste jaren ben ik er wat serieuzer mee bezig en sindsdien verkoop ik ook wel eens wat, al mag dat tot dusver geen naam hebben".

Chris Timmer

"Maar om mijn droom te realiseren moet ik natuurlijk wel eerst bekend(er) worden hè?", lacht hij. Op zijn website www.christimmer.nl staat een portfolio van zijn werken, waarin je voorbeelden kan zien van zijn schilderijen: meestal grote doeken - 'hoe groter, hoe beter' -waarop hij, nu nog met acrylverf, graag mensen en/of dieren schildert op een zo realistisch mogelijke en 'tot de verbeelding sprekende' manier. Hij gebruikt daarvoor het meest zijn herkenbare kleurenpallet oxyd-zwart, titaan-wit en van Dijk-bruin, al dan niet aangevuld met één felle kleur.

In zijn woning hangen een flink aantal schilderijen aan de muren in de hal, woonkamer en serre en zijn schuur in de achtertuin is inmiddels al deels omgevormd tot een "atelier", waar hij regelmatig tijd doorbrengt vóór zijn "trouwe" schilders-ezel. "Heerlijk", lacht de kunstenaar, die zichzelf niet als echte kunstenaar ziet maar meer als "een maker van mooie schilderijen".

Onlangs is Chris door een goede vriend en bewonderaar van zijn werk, Gert Althof, voorgesteld aan de conservator van het Harderwijkse Stadsmuseum,  Sophie van Steenderen, die naar aanleiding daarvan op haar beurt Chris heeft uitgenodigd om een deel van zijn werken van 7 november t/m 8 december a.s. te exposeren in het Stadsmuseum. Zijn werken komen te hangen in de Smeepoort-zaal welke gratis toegankelijk is. Kijk voor de openingstijden op de website van het Stadsmuseum.

Chris wil nog een paar (kleine) schilderijen maken voor die expositie om zo wat afwisseling te kunnen laten zien. De ideeen daarvoor zijn er al, nu alleen nog schilderen. Een beetje spannend vindt hij het wel: "het is de eerste keer in mijn leven dat ik op zo'n grote manier en voor het "grotere" publiek mag exposeren", er knipogend aan toevoegend : "ik hoop natuurlijk wel door de expositie mensen te bereiken die me niet alleen complimenten geven maar die ook serieus geinteresseerd zijn in mijn werk en wat willen kopen".

Momenteel is Chris bezig met het maken van een muurschildering op de straatkant van zijn eigen tuinmuur. De schildering heeft nu al een afmeting van 190 x 930 cm. en kan nog naar links en recht worden uitgebreid. Het laat een typisch Hollands weidelandschap zien met een zestal zwart-witte koeien en een blauwe lucht met witte wolken. Omdat hij er niet veel volle dagen aan heeft kunnen werken is het nog niet af, maar het resultaat mag er nu al zijn.

Muurschildering koeien Chris Timmer

Timmer hoopt dat gemeenten en bedrijven interesse krijgen in zijn muurschilderingen waarvan hij er al wat heeft gemaakt, maar graag nog meer wil maken. "Ik weet dat veel gemeenten meer straatkunst willen en op die behoefte ga ik graag in, want het is erg mooi om te doen. Als ik hier buiten aan mijn koeien werk krijg ik van voorbijgangers eigenlijk alleen maar complimenten en ontstaan er leuke gesprekken. Men vindt de schildering "een verrijking" voor de buurt en het vrolijkt de boel er erg van op. Mooi om te horen. En nu : op naar het museum!

www.christimmer.nl