Met name alleenverdieners met een bruto inkomen tot 50.500 euro en tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 45.000 euro kunnen volgend jaar minder lenen voor hun hypotheek.
Het Nibud geeft jaarlijks advies waarop de wettelijke hypotheeknormen worden gebaseerd. Volgens het Nibud rapport kunnen huizenkopers volgend jaar meer lenen voor een hypotheek, zeker met de verwachte gemiddelde loonstijging. Wij denken echter dat dit rooskleuriger wordt geschetst dan het in werkelijkheid is.Dat blijkt uit berekeningen die wij uitvoerden aan de hand van de woonquotes die het Nibud vorige week presenteerde
Zonder een loonstijging en op basis van een tienjaars NHG rente van 2% (hierin is rekening gehouden met een rentestijging) gaan met name de eenverdieners met lage tot middelhoge inkomens en de tweeverdieners met lagere inkomens erop achteruit qua leencapaciteit.
Pas als een alleenverdiener meer dan 50.500 euro per jaar verdient, blijft de leencapaciteit gelijk. Voor alleenverdieners met een lager inkomen wordt het komend jaar dus lastiger om een huis te kopen.
Samenwonenden met lagere inkomens gaan er, ondanks dat het tweede inkomen in 2018 iets zwaarder wordt meegeteld (70% in plaats van 60%), er ook op achteruit. Bij samenwonenden met een middeninkomen blijft de leencapaciteit gelijk en stellen waarbij de hoofdkostwinner minimaal 40.500 euro per jaar verdient, kunnen een hogere hypotheek afsluiten.
Alle berekeningen zijn uitgevoerd op basis van een rente van 2%.