Liefhebber Ron Dooyeweerd al meer dan 30 jaar actief in de vogelsport

Door Marco Jansen - Al meer dan 30 jaar is Ron Dooyeweerd als vogelliefhebber actief met het kweken van tropische vogels. In zijn vogelverblijf houdt hij momenteel zo’n 70 verschillende vogels, variërend van dwergpapegaaien tot kleurrijke gouldamadines – Australische prachtvinken. 

Zijn mooiste vogels zouden op 22 en 23 november te zien zijn, als aan de Marie Curiestraat 4 in Harderwijk de kringtentoonstelling plaats vindt

Kringshow en onderlinge tentoonstelling afgelast
Zowel de kringshow als de onderlinge tentoonstelling gaan niet door. Reden hiervan is een vogelgriep uitbraak bij een bedrijf voor leghennen in Putten. Ron Dooyeweerd: “De vogelbond heeft hiertoe het besluit genomen en wij hebben dit overgenomen, omdat de helft van de vogelliefhebbers niet mee kan doen, aangezien er een vervoersverbod tot 10 kilometer in het gebied geldt. In plaats van de vogels keuren gaan we alles wat we hebben opgebouwd weer afbreken.”

Ron Dooyeweerd vogelliefhebber Harderwijk
Ron Dooyeweerd in zijn vogelverblijf met een jonge grijsrug dwergpapegaai turquoise en het bondskruis uit 2022.  
 
Als kind was hij al geboeid door een volière in de tuin, maar verder dan vogels voeren en bekijken ging zijn interesse toen niet. Ron, nu 60, was 28 jaar toen hij in 1992 begon met een paartje glosterkanaries, die hij van een mevrouw in Ermelo kocht. Zij bleek een keurmeester te zijn en gaf een extra vrouwtje weg. “Beide vogels hebben in totaal 20 jongen voortgebracht, zoveel vogeltjes heb ik nooit meer gekweekt”, vertelt Ron over zijn eerste ervaringen. Destijds werden de vogels gehouden in de bijkeuken van hun huis aan de Burgemeester de Meesterstraat. De vogels vlogen rond in een binnenvolière van 2 bij 1 meter, een zogenoemde vlucht.

Samen met jeugdvriend Hans van der Velde werd hij lid van de Harderwijker Vogel Liefhebbers (HVL). Zijn kweeknummer RL92 verwijst naar zijn startjaar, en naar zijn voornaam en die van zijn partner Lidewey. Ron zat toen nog volop in het wielrennen en het kweken richting de winterse tentoonstellingen gaf hem de rust en de afwisseling met de wielerwedstrijden. Bijna ieder jaar was er de onderlinge tentoonstelling (OTT) waarbij de leden hun mooiste gekweekte vogels van dat jaar aan elkaar konden laten zien.

Halverwege de jaren 90 koos een andere vogelvriend, Reint van de Poppe, er na een verhuizing voor om een aantal Catharina parkieten af te staan. Zo kwam Ron in de parkietenkweek terecht en haalde daarmee goede resultaten op tentoonstellingen. Zelf ging hij in 1998 aan de Piet Heinlaan wonen en bouwde hier een schuur van 3 bij 3 meter voor de vogels. Zij hadden hier meer ruimte om te vliegen in de binnenvolière.  Zijn zoon hield hier enkele jaren splendidparkieten tot deze de interesse in de hobby verloor.

Dat gold niet bepaald voor Ron. Hij zat met de glosterkanaries qua mogelijkheden aan zijn plafond en specialiseerde zich verder in de parkieten met allerlei ondersoorten. Vanaf 2000 tot afgelopen voorjaar, toen hij zijn collectie uitbreidde met tropische gouldamadines, hadden de parkieten zijn volledige aandacht. “De parkiet is meer op de mens gericht en wordt ook een stuk ouder dan de kanarie. Een parkiet kun je relatief eenvoudig tam maken. De roodvleugelparkiet die ik in mijn vorige huis had, wordt wel 30-35 jaar oud en de dwergpapegaai – een andere parkietachtige – kan wel 15-20 jaar worden.”

Sinds 2,5 jaar woont Ron in Biddinghuizen waar hij een apart vogelverblijf bij zijn huis heeft gebouwd. Jaarlijks gaat hij tentoonstellingen af met zijn gekweekte en geringde vogels. Ook nu heeft hij al diverse jonge vogels in verschillende leeftijdsstadia, vanaf een paar dagen oud. “Ik maak een voorselectie omdat ik door mijn ervaring het inzicht heb om te zien welke vogels wel of minder geschikt zijn voor een keurmeester. Wat minder uit de verf komt gaat niet mee en ik verkoop ook weleens wat.”
 
In oktober deed hij mee met de Nederlandse Forpus Club (NFC), een tentoonstelling voor dwergpapegaaien. Dit open Nederlands Kampioenschap, de laatste jaren in het Gelderse Huissen, trekt ook Belgen, Duitsers en Fransen. Ook doet hij mee met de tentoonstelling van de Gelderse Parkieten Federatie in Voorthuizen. In december zijn er nog de districtskampioenschappen in Elst en in januari 2025 is er het NK van de Nederlandse bond voor Vogelliefhebbers in Hardenberg.
 
Bondskruis en generaal kampioen
Ron was vroeger een gedreven wielrenner, maar voor een vogeltentoonstelling is hij toch iets minder fanatiek dan bij de wedstrijdsport. “Het blijft een beoordelingsport en je hebt de winst niet in de hand. Het moet gewaardeerd worden door de keurmeester en je bent afhankelijk van de natuur. Gelukkig win ik ook weleens wat, dat houdt het interessant. Het zijn ereprijzen; bekers voor de jeugd of waardebonnen waar je voer of andere vogelbenodigdheden van kunt kopen.”

Trots laat hij het bondskruis zien dat hij in 2022 ontving voor een grijsrug dwergpapegaai die als mooiste vogel van de tentoonstelling werd beoordeeld. Maar het absolute hoogtepunt was afgelopen oktober toen hij voor een dwergpapegaai tot generaal kampioen bij de Nederlandse Forpus Club werd uitgeroepen.
 
Vogelshow voor publiek in Harderwijk
Voor vogelliefhebbers van Harderwijk en omgeving zou er komende week de Onderlinge Tentoonstelling van de HVL, die zo’n 90 leden telt, gehouden worden. De OTT wordt gecombineerd met de regionale kringshow. Leden van andere verenigingen uit Elburg, Nijkerk, Voorthuizen, Putten en Wezep komen met hun showvogels meedingen naar de prijzen. De tentoonstelling vindt plaats in het gebouw van postduivenvereniging Flevovliegers aan de Marie Curiestraat 4 in Harderwijk. Deze kan helaas niet doorgaan ivm de vogelgriep uitbraak in Putten.

Er waren 43 inschrijvers en 470 vogels. Kanaries in allerlei vormen en kleuren, parkieten, papagaaien, wildzangvogels (putters, goudvinken en sijzen) en sierduiven. Iedere vogel zit apart in een eigen kooitje. Zelf zou Ron 24 vogels meenemen en is daarmee één van de grotere inzenders.

Ron Dooyeweerd vogelliefhebber
Verschillende koppels blauwe grijsrug dwergpapegaaien.