MataMata Gastrobar: Pintxos en bier uit Spaans Baskenland

Door Marco Jansen - Op zaterdag 5 februari opende in de Bruggestraat MataMata Gastrobar. Een Spaans restaurant annex bar gerund door chefkok Victor Hernandez Carapaica (41) met uitgebreide kookervaring in Baskenland, ondersteund door Naomi Kuijkhoven (39) uit Harderwijk.

Ze kijken terug op een goede start: de reacties waren leuk positief

,,Veel mensen vinden het een aanwinst voor Harderwijk en zijn enthousiast over het nieuwe concept dat we hebben neergezet. We hebben de afgelopen weken al veel reserveringen ontvangen en de komende week ook weer’’, vertelt Naomi. De gastrobar is momenteel open van woensdag tot en met zondag. ,,We zijn vanwege personeelstekort op maandag en dinsdag gesloten, maar hopen in de toekomst zeven dagen per week open te kunnen zijn.’’

Als mede-eigenaar houdt Naomi zich vooral op de achtergrond bezig met de administratieve kant. In de toeristische kustplaats Estapona in Zuid-Spanje werkte ze lange tijd samen met Victor in een hotel. ,,Hij was daar sous chef en ik was assistent restaurant manager. Drie jaar geleden is hij met zijn vrouw naar Nederland verhuisd en woont nu in Hilversum. Ze werkten allebei in Amsterdam.’’
 
Eigen bier brouwen
Naomi en Victor zijn door de jaren heen in contact gebleven. Door de lockdown keerde ook Naomi vaker terug naar Nederland. ,,Elke keer als ik mijn ouders in Harderwijk ging opzoeken, zocht ik Victor en zijn vrouw ook op. Tijdens de lockdown waren we aan het brainstormen over wat we in coronatijd zouden kunnen doen. Zelf heb ik een e-commerce bedrijf, een maritiem adviesbureau – en ik had wat geld gespaard om te investeren. Victor leek het leuk om bier te brouwen. In coronatijd kun je altijd wel bier verkopen, zeker als je goed bier maakt. Zo heeft Victor in Barcelona zijn bierbrouwerdiploma gehaald en zijn we in maart 2021 begonnen met een biermerk. Van het MataMata bier zijn nu drie smaken, een pils, een ipa en een whepa. Die biersoorten verkopen we in verschillende restaurants, hotels en supermarkten in de omgeving van Amsterdam en Hilversum.’’

Maar om bier echt goed te kunnen promoten en verkopen waren de ondernemers op zoek naar een eigen lokaal. Ze hadden een pand op het oog in Den Haag, maar daar moest teveel aan worden gedaan. ,,Op een dag waren we op bezoek bij mijn ouders in Harderwijk en zagen we in de Bruggestraat dat De Dolle Griet te koop stond. De vorige eigenaar vond het na 28 jaar genoeg geweest. Wij vonden het een leuk pand, niet te groot. We wilden klein beginnen. Het interieur was groen en bruin, dat hebben we helemaal veranderd om onze eigen uitstraling te creëren. De wanden zijn nu blauw en wit. Mooie en frisse kleuren die verwijzen naar de vlag van San Sebastian, een stad in het Noorden van Spanje. Hier heeft Victor de koksopleiding gedaan. De meeste gerechten komen dan ook uit Baskenland. Verder is de bar wat langer geworden en hangt er een kleurrijke foto uit Venezuela, het land waar Victor is geboren.”
 
Schildpad
Victor is het gezicht van de zaak. Hij is druk in de keuken, maar als hij tijd over heeft, vindt hij het leuk om met de gasten over het eten en het bier te praten en zijn interesse in reizen en honden. Hij houdt wel van een grapje en zo is ook de naam MataMata ontstaan. ,,Het is een herinnering uit mijn kindertijd. Ik was 8 of 9 jaar toen ik naar een dierentuin in Venezuela ging, en daar in de reptielen afdeling een bijzondere schildpad zag. Hij was lelijk en had een lange nek. Hij kwam uit het Amazonewoud en werd MataMata genoemd. Dat ben ik niet meer vergeten en ik kwam de naam later ook op andere plaatsen tegen. Het ligt lekker in de mond.’’
 
Pintxos: luxe tapas
MataMata Gastrobar is een combinatie van een bar en een restaurant. Naomi: ,,Waar de keukens van de meeste restaurants na 22.00 uur zijn gesloten, kun je bij ons in het weekend nog tot 24.00 uur gerechten bestellen. We serveren Pintxos, dat is Baskisch voor uitgebreidere tapas met meerdere ingrediënten. Deze luxere nieuwe tapas heeft zich de laatste jaren erg ontwikkeld. Bij een drankje geven we één Pintxo gratis weg. Onze keuken heeft ook voor-, hoofd- en nagerechten. Er staan veel seizoensproducten op de kaart en visspecialiteiten. Ook vind je bij ons de typisch Spaanse Iberico (varkensham), de tortilla (aardappel met ei) en chorizo worst. We hebben Spaanse wijnen en wij bieden als enige horeca in Harderwijk ambachtelijk zelfgebrouwen bier aan.’’
 
MataMata Gastrobar heeft tot en met 27 februari 2022 een speciale openingsactie. Tussen 16.00-18.00 uur kan voor 2 euro geproefd worden van een ‘Happy Hour’ MataMata bier en een Pintxo.
 
MataMata Gastrobar
Bruggestraat 22 Harderwijk
Tel: 0341-430101 / 06-38093309
www.matamata.nl
www.matamatabier.com

MataMata Gastrobar Harderwijk
 
 

MataMata Gastrobar

Adresgegevens

Bruggestraat 22
3841 CP Harderwijk

Telefoon

T. 0341-430101 06-38093309

Openingstijden

Ma 17.00 - 22.00 uur
Di 17.00 - 22.00 uur
Wo 17.00 - 22.00 uur
Do 17.00 - 22.00 uur
Vr 17.00 - 22.00 uur
Za 17.00 - 22.00 uur
Zo 17.00 - 22.00 uur
Meer info