Mogelijk geluidswerende maatregelen N302 langs Vuurtorenweg, College wacht eerst onderzoek provincie af

Door Petronella van het Goor - Een aantal bewoners van het Noorderhoofd, grenzend aan de Vuurtorenweg, heeft last van het verkeer van de N302. De vele auto’s en vrachtwagens zorgen voor geluidsoverlast. 

Het CDA vroeg het college waarom er tussen de A28 en de Burgemeester de Meesterstraat wel metershoge geluidsschermen staan, maar langs de Vuurtorenweg (vanaf de voetgangerstunnel tot de Kop van de Bakens) niet

Daar staat een scherm van maximaal 1,5 meter hoog. Het college geeft aan dat er bij de ontwikkeling van het Waterfront is gekozen voor zoveel mogelijk zicht op de stad. Het ontwerp van de woningen, in combinatie met de (lage) geluidsschermen, was voldoende voor de toen geldende normen.
 
Het kan zijn dat door toename van het verkeer op de N302 er meer geluidsoverlast is voor de bewoners. “Er zijn bij het projectbureau Waterfront meerdere vragen hierover binnengekomen.” Het college denkt dat de vragen nu komen, omdat afgelopen zomer het Ontwerp Gelderse geluidproductieplafonds (hoe hard het geluid mag zijn, red.) ter inzage heeft gelegen. De provincie kreeg van het rijk de opdracht om te onderzoeken of toename van verkeer op provinciale wegen heeft gezorgd voor een toename in geluidsoverlast. In dat ontwerp kwam ook de N302 in beeld. De Provinciale Staten verwachten in december 2024 de definitieve geluidproductieplafonds vast te stellen. Als daaruit blijkt dat het verkeersgeluid langs het Waterfront te hard is en dus zorgt voor teveel overlast, worden er maatregelen genomen. “In eerste instantie wachten we de uitkomst van deze procedure af”, aldus het college.
 
Maar ook als straks blijkt dat al het verkeersgeluid officieel binnen de perken is, staat het college open voor extra geluidswerende maatregelen. “Het groot onderhoud van de N302 is door de provincie gepland in 2027. Dat is een prima plek om te bespreken of geluidbeperkende maatregelen in dit groot onderhoud kunnen worden meegenomen. Want los van de uitkomst van de geluidproductieplafonds, is het beperken van geluid in de wijk altijd een goede zaak.”