Na vier roerige jaren gaat Bistro Vischmarkt 49 het dit seizoen anders doen

Door Petronella van het Goor - “Ik ben altijd al een gevoelsmens geweest, ik heb geleerd te vertrouwen op mijn intuïtie." Dat deed Cindy Onstenk toen ze bijna 14 jaar geleden haar man Bart leerde kennen. Toen ze in 2012 samen restaurant Afslag Tien runden in Putten en daarna in maart 2016 eigenaren werden van Bistro Vischmarkt 49 in Harderwijk.

Bewuster leven

Met de corona-epidemie en een periode van ziek zijn voor zowel Bart als Cindy waren het vier roerige jaren. Cindy is geraakt door het medeleven van de Harderwijkers en de vaste gasten in die tijd. De vele kaartjes, bloemen, de belangstelling. “Via deze weg wil ik iedereen ook bedanken. Het heeft mij enorm geraakt en veel kracht gegeven.”  
 
In de afgelopen vier jaar heeft de brigade van Bistro Vischmarkt 49 alles opgevangen. “Ons personeel heeft er elke week voor gezorgd dat we door konden gaan. Jared, Bart’s zoon en mijn fantastische bonuszoon, heeft zich ontpopt als een ware gastheer.” Nu de rust is weergekeerd, merkt Cindy dat ze beperkter is en niet door kan gaan zoals ze altijd heeft gedaan. “Ik ben genezen verklaard, dus ik ben niet meer ziek. Maar de ziekte heeft wel sporen achtergelaten. Ik ben sneller moe, ik kan niet zoveel prikkels meer verdragen. Ik ben niet meer de gastvrouw die ik was, dat kan ik helaas niet meer.” Positief als altijd, blijft ze kijken naar wat nog wel kan.

“Dat is gelukkig nog veel, maar wel vooral achter de schermen. Ik assisteer Jared waar ik kan. Hij is nu, naast sommelier, de gastheer en samen met zijn fantastische team zorgt hij goed voor onze gasten. Bart staat samen met zijn keukenbrigade weer heerlijk te koken.” Alles wat er is gebeurd, heeft Cindy en Bart anders naar het leven laten kijken. “Je leeft bewuster, gaat vaker in gesprek met jezelf, je reflecteert op keuzes. De automatische piloot is er eigenlijk af.” Het heeft geleid tot andere keuzes. Eén daarvan is meer tijd samen,  En dat gunnen ze ook hun medewerkers.
 
Nieuwe openingstijden, nóg meer beleving
Ze trappen af met een vakantie. Van 1 tot 16 oktober is de zaak gesloten. Daarna gelden er andere openingstijden. "Vanaf 21 oktober zijn we op zondag, maandag en dinsdag gesloten. Op woensdag en donderdag gaan we om 17.30 uur open. Op vrijdag en zaterdag is het restaurant van 12.00 tot 15.30 uur open voor de lunch van vijf- of zeven gangen, een high tea, een high wine of high beer op basis van reservering. Vanaf 17.30 zijn we open voor diner.”

 
Ze zijn één van de weinige restaurants die alleen op basis van telefonische reservering werken. “Dat is een hele bewuste keuze. We hebben geen à la carte restaurant, maar werken met een vast menu, een bourgondisch belevingsdiner van vijf of zeven gangen. Dat menu verandert elke drie weken. Bij een telefonische reservering, kunnen wij de gasten vragen wat ze niet lusten, of er allergieën zijn en of er vegetarisch of veganistisch gekookt moet worden. Ook is het fijn te weten wie er bij ons komt eten, wat ze verwachten van de avond. Dan kunnen wij echt ruimte voor ze maken in ons restaurant. Zo maken we voor hen de beleving helemaal af.”
 
Om de gasten die het liefst op zondag uit eten gaan te blijven bedienen, zijn ze elke eerste zondag van de maand geopend. Daarnaast organiseren ze elk kwartaal een belevenis. Een kaasfondue met wijnproeverij bijvoorbeeld, een avond met live-muziek of een diner-dansant. Houd daarvoor de website en socials in de gaten. Bellen mag natuurlijk ook altijd.
 
Voor de kerstdagen kan al gereserveerd worden. Op de website staat het programma.
 
Bistro 49
Vischmarkt 49
3841 BE Harderwijk
Voor reserveringen en meer informatie: 0341-769 135

Bistro 49 Harderwijk
(Jared, Cindy en Bart)