Natuurmonumenten start in augustus met het uitvoeren van boswerkzaamheden in het Harderbos, tussen Biddinghuizen en Zeewolde (tegenover Harderwijk)
De werkzaamheden kunnen tijdelijk overlast geven in de vorm van modderige paden en spoorvorming. Natuurmonumenten verwacht voor de herfst de werkzaamheden af te ronden.,,Ook dit jaar worden zieke essen verwijderd. Daarnaast krijgen andere bomen meer ruimte om te groeien”, aldus Natuurmonumenten.
Delen van het Harderbos bestaan uit alleen maar essen. Op deze plekken worden zieke bomen weggehaald en andere inheemse boomsoorten teruggeplant, zoals de zoete kers, eik of fladderiep.Essentaksterfte
Boswachter Ingrid Scholten: ,,Door het planten van nieuwe bomen blijft het bos een bos en verandert het niet in een ruigte. Daarnaast zorgt het planten van andere boomsoorten voor een gevarieerder bos. Veel vogels, insecten en planten hebben baat bij een afwisselend bos met verschillende boom- en struiksoorten.”
Het Harderbos is eind jaren ‘60 van de vorige eeuw onder andere aangeplant voor de productie van hout. In productiebossen staan bomen in een rechte lijn, vrij dicht op elkaar om zo snel en efficiënt mogelijk hout te ‘produceren’.Productie van hout
In dit soort bossen zijn de bomen volgens Natuurmonumenten vatbaarder voor ziektes zoals de ‘essentaksterfte’. Door het Harderbos afwisselender te maken met andere inheemse soorten maken we het bos weerbaarder.
Op andere plekken in het bos worden zieke essen verwijderd langs wegen en paden waar ze een gevaar vormen voor de veiligheid van wandelaars.Veiligheid
,,Door de essentaksterfte worden meer bomen verwijderd dan normaal. Daar staat tegenover dat in de toekomst minder bomen gezaagd hoeven te worden.”
Bron: de Drontenaar
Foto: Staatsbosbeheer