Nieuwe startersleningen beschikbaar, De Hypoheekshop ontzorgt

Door Marco Jansen - De gemeente Harderwijk heeft weer geld beschikbaar gesteld voor nieuwe aanvragen voor startersleningen. Dit betekent dat een eerste woning beter bereikbaar is voor kopers. Hans Kraayvanger van De Hypotheekshop Harderwijk is er blij mee: “Het is belangrijk dat starters op de woningmarkt geholpen worden.”

De gemeente Harderwijk heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld om het fonds aan te vullen en zo starters aan hun eerste woning te helpen

Dit collegebesluit is op 11 juni voorgelegd aan de raad, die het voorstel op de raadsvergadering van 4 juli unaniem heeft aangenomen. De uitvoering hiervan wordt gedaan door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN). Aanvragen kunnen inmiddels worden ingediend.
 
Met de starterslening kunnen starters iets verder komen om een huis te kopen. De lening is bedoeld voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 35.000 euro. De maximale koopsom is 435.000 euro (de NHG-grens en de gemiddelde woningwaarde van Nederland). Daar mag je nog zes procent bijtellen voor verduurzaming, dan wordt de koopsom 461.100 euro. Het geld mag niet gebruikt worden om te overbieden, maar wel voor een verbouwing en verbetering van de woning door energiebesparende maatregelen. Bij verbouwingskosten mag het totaalbedrag niet boven de 435.000 euro uitkomen, de maximale woningwaarde.

De minimumleeftijd is op het moment van aanvragen 18 jaar. Er is geen maximumleeftijd meer. Dit maakt het verschil tussen wel of niet kunnen kopen.

“Iedere gemeente heeft daarbij zijn eigen regels en criteria. In Ermelo en Zeewolde moet je al langere tijd woonachtig zijn, maar Harderwijk heeft dat losgelaten.”
 
Hypotheekadviseur Hans Kraayvanger zegt altijd voorstander te zijn geweest van de starterslening. “Je moet starters helpen en kijken wat de mogelijkheden zijn. Veel jeugd is nu afhankelijk van hun ouders. Ik vecht echt voor de starters en wil ze graag helpen, maar ik zie de jeugd allemaal weggaan naar Biddinghuizen als gevolg van dat er geen starterswoningen zijn.
 
De Hypotheekshop ontzorgt
Het traject van aanvragen regelt De Hypotheekshop. “Wij vragen alles aan en doen alles voor de klant. We vragen de starterslening aan bij de gemeente, die de aanvraag beoordeelt. Daarna gaat de aanvraag naar de SVN toe.
 
Over de starterslening
De starterslening is een tweede hypotheek en heeft een looptijd van 360 maanden. Deze geldt voor aankoop van je eerste woning. Bij de starterslening betaal je de eerste drie jaar geen maandlasten; je hoeft pas rente en aflossing te betalen als je salaris bij de hertoetsing is gestegen. Bij onvoldoende inkomen betaal je naar ratio. Als je vijf keer verlengd hebt, word je niet meer getoetst en hoef pas terug te betalen als je het huis verkoopt. Aflossen kan versneld en boetevrij.

“Dat maakt het een mooie regeling”, aldus Hans Kraayvanger, die veel aanvragen verwacht. “Voor de nieuwbouwwoningen in Drielanden hebben we de eerste aanvragen al liggen. Vooral voor de startersappartementen die de eerste vijf jaar niet verkocht mogen worden, is veel ruimte voor startersleningen.”
 
Neem voor meer informatie contact op met De Hypotheekshop.
 
De Hypotheekshop Harderwijk
Markt 9
3841 CE Harderwijk
0341-411988
[email protected]
www.hypotheekshop.nl/harderwijk

Hans Kraayvanger van de Hypotheekshop
Foto: Hans Kraayvanger is blij dat de Gemeente Harderwijk weer geld voor startersleningen beschikbaar heeft gesteld.(foto: Marco Jansen)

De Hypotheekshop Harderwijk

Adresgegevens

Markt 9
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-411988

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.00 - 18.00 uur
Wo 9.00 - 18.00 uur
Do 9.00 - 18.00 uur
Vr 9.00 - 21.00 uur
Za 11.00 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info