Nieuws de Hypotheker Harderwijk: Antwoorden op de belangrijkste vragen rondom nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen zijn erg in trek en er zijn veel voordelen. Met een nieuwbouwwoning ben je bijvoorbeeld zeker van goede isolatie, een energiezuinige installatie en modern sanitair. Ook kun je het huis en de tuin helemaal naar je eigen smaak inrichten. 

We kunnen ons echter voorstellen dat je vragen hebt over het verkrijgen van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning. Hoeveel kan ik lenen? Hoe werkt een bouwdepot en hoe zit het met de rente tijdens de bouwperiode?

Om dit nieuwe hoofdstuk in je leven zorgeloos te kunnen beginnen, geven wij jou alle belangrijke informatie over het kopen en financieren van een nieuwbouwwoning!

Lenen in 2024
In 2024 zijn er een aantal veranderingen rondom het lenen bij de aanvraag van een hypotheek. Zo is er een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens, van € 405.000 in 2023 naar € 435.000 in 2024. Als jouw nieuwbouwwoning binnen dit bedrag valt, kom je in aanmerking voor een NHG-hypotheek die je meer zekerheid biedt.

Voor alleenstaanden zijn er ook meer mogelijkheden voor een eventuele nieuwbouwwoning. Alleenstaanden met een minimaal jaarinkomen van € 28.000, kunnen in 2024 tot € 16.000 meer lenen ten opzichte van tweeverdieners met hetzelfde inkomen.  

Ook speelt verduurzamen een nog grotere rol in 2024. Zo kun je namelijk bij je nieuwe woning, afhankelijk van het energielabel, extra lenen. Vanaf energielabel A en B bedraagt dit extra leenbedrag € 10.000 en bij label A++++ is het extra te lenen bedrag zelfs € 50.000. Goed nieuws voor kopers van nieuwbouw: een nieuwbouwwoning moet sinds een aantal jaar minimaal label A+++ hebben.

Bouwdepot
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning maak je waarschijnlijk gebruik van een bouwdepot bij je bank of geldverstrekker. Dit is in feite een aparte rekening waarvan de kosten van de bouw van je woning worden betaald. Je moet dan denken aan de kosten van de grond en daaropvolgende bouwfases. De bank of geldverstrekker wil er zeker van zijn dat het geld uit het bouwdepot ook daadwerkelijk wordt besteed aan de betalingen voor de bouw van de nieuwbouwwoning. Via een bouwdepot houdt de bank daar goed zicht op.  

Renteverlies
Op het moment dat je een nieuwbouwwoning koopt, moet deze nog gebouwd worden. Toch moet je al wel hypotheekrente gaan betalen. De hypotheek wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de kosten voor de bouw betaald worden. Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Maar omdat het bouwdepot steeds leger raakt, wordt die rente ook lager, terwijl je hypotheekrente gelijk blijft. Het verschil tussen de rente die je aan de hypotheekverstrekker betaalt en de rente die je ontvangt op je depot (depotrente) wordt renteverlies tijdens de bouw genoemd.

De Hypotheker helpt je graag
Bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Je moet over allerlei zaken een beslissing nemen. Aarzel dan ook niet om, waar nodig, deskundige hulp in te roepen. Voor onafhankelijke hulp bij de financiële kant van de zaak ben je bij De Hypotheker aan het juiste adres! Plan een gratis oriëntatiegesprek in of kom langs. Samen met jouw Hypotheker kijk je naar jouw mogelijkheden en wensen. 
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo
Vestiging Nunspeet

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info