Nieuws de Hypotheker: Wanneer moet mijn woning van het gas af?

Veel mensen met een bestaande woning vragen zich af: wanneer moet ik van het gas af? Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft de Rijksoverheid besloten dat je vanaf 2050 niet meer mag koken en stoken op aardgas.

Nog iets minder dan 30 jaar te gaan dus

Wil je al eerder van het gas af, vanwege het milieu en de lagere energierekening? Dan kan dat natuurlijk ook. Wij vertellen je graag meer over hoe het werkt en wat de kosten zijn om van het gas af te gaan.

Waarom van het gas af?
De doelstelling om in 2050 alle woningen van het gas af te krijgen, maakt deel uit van de Europese klimaatovereenkomst (de overeenkomst van Parijs) om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit wil zeggen dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Hiermee moet de opwarming van de aarde vertraagd worden en de wereldwijde temperatuurstijging beperkt worden tot onder de 2 graden Celsius.  

De omschakeling van gas naar duurzame installaties is al enige tijd in gang gezet. Zo worden alle nieuwbouwwoningen sinds 2019 opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel. Ook passen gemeenten en woningcorporaties stapsgewijs de aansluitingen aan in huurwoningen. Eigenaren van koopwoningen zijn zelf verantwoordelijk voor de transitie.

Alternatieven voor gas
In oudere woningen wordt gebruik gemaakt van aardgas om te koken, voor warm water en om de woning te verwarmen. De gasaansluiting kan vervangen worden door verschillende duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel. Je gaskookplaat kun je vervangen door een inductieplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat.

Van het gas af: de kosten
Wat kost het, om van het gas af te gaan? Sinds 1 maart van dit jaar hoef je niet meer te betalen om je gasaansluiting te laten verwijderen. Dit kun je laten uitvoeren door je netbeheerder. De aanschafkosten voor de duurzame oplossingen die hierboven genoemd zijn, verschillen per product en per woning. Op de website milieucentraal.nl kun je veel informatie vinden over de gemiddelde kosten en de terugverdientijd.

Heb je te weinig spaargeld om de kosten te dragen, dan zijn er gelukkig voldoende andere alternatieven. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Ook kun je extra hypotheek krijgen om te verduurzamen, of een consumptieve lening afsluiten.

Wil je weten welke mogelijkheden jij hebt om geld vrij te maken voor verduurzamen van de woning? Maak een vrijblijvende afspraak voor een hypotheekgesprek. Er kan vaak meer dan je denkt.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Klik op één van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info