Ingezonden door Hans Hoorman - De stadsmuur van Harderwijk werd gebouwd tijdens de 14e eeuw als bescherming tegen vijanden, rovers en ander gespuis
In de jaren 1570, 1825 en 1916 werd ook Harderwijk gegeseld door heftige stormen met ernstige overstromingen als gevolg. De stadsmuur voorkwam erger.Maar ook als buffer tegen de soms wilde Zuiderzee welke tijdens een noordwester-storm, vooral gepaard met springtij, stevig huis kon houden. Zij stond immers in open verbinding met de Waddenzee en daarmee met de Noordzee
Delen van de muur aan de zeezijde werden al omstreeks het jaar 1300 gebouwd. In de muur werden buiten baksteen en natuursteen naar verluidt zelfs materiaal van grafstenen verwerkt.
Tussen het Zeepad en de Blauwverversteeg werd begin vorige eeuw 'Poortje 1813-1913' in/door de muur aangebracht ter herinnering aan de 100 jaren van onafhankelijkheid.
De stad Harderwijk telde een vijftal toegangspoorten: Grote Poort, Luttekepoort, Smeepoort en met zicht op zee: Hoge Bruggepoort en de lage Bruggepoort, plm anno 1350, welke sinds 1545 Vischpoort heet.
(Hans Hoorman)