Preuverie op de Markt in Harderwijk

Door Marco Jansen - Vanaf 1983 is er jaarlijks in de zomermaanden een preuverie met liveoptredens op de Markt. De Preuverie was in de volksmond een begrip tot deze in 2009 werd veranderd in Harderwijk Live. Deze zomer keert de preuverie terug op de Markt, op donderdag 25 juli, 1 augustus en 8 augustus.

Het woord preuverie is van oudsher ingeburgerd. De organisatie heeft een poster uit 1989 teruggevonden en deze nostalgie gedeeld op Facebook

“Preuverie komt van preuven, een ander woord voor proeven. Wij gaan dit terug naar de Markt brengen als een foodfestival. De Markt wordt een foodcourt waar de vijf horecabedrijven zelf gerechten bereiden, maar ook verswinkels en ondernemers met lokale producten uit de regio worden betrokken. Denk aan de kaasboer, zuivelspecialist, visboer, patisserie en ijs en de slager”, aldus Maurice Huizing, voorzitter Horeca Ondernemers Markt.

“Voormalige slager Peter Schiffmacher komt met een kalf aan het spit, zoals vroeger de slager met de os midden op de markt stond.  Daaromheen staan allerlei kramen, we gaan voor een stuk of zestien. We benaderen hiervoor nog winkeliers. Harderwijk wil een culinaire Hanzestad zijn en wij willen die opdracht graag uitvoeren.”
 
Je gerecht apart afrekenen en dit lekker opeten op het terras wat je zelf wilt. Dat is het concept waarmee de horecaondernemers zichzelf en de andere deelnemers op de kaart wil zetten. Huizing: “Een gerechtje kost maximaal 6 euro, we willen laagdrempelig inzetten. Alle horecaondernemers presenteren een eigen gerecht en dit is elke week anders. De gedachte is dat mensen meerdere gerechten gaan proeven en uitproberen. Het preuven van vroeger komt weer terug, maar dan helemaal passend in deze tijd.”
 
Ze kiezen voor de donderdagavonden in de bouwvak omdat er dan veel toeristen in de omgeving zijn en omdat er in de weekenden al veel gebeurt op andere plekken. “We willen de campingbezoekers en de Harderwijkers graag wat bieden en laten genieten van de gezelligheid. We beginnen ’s middags om 16.00 uur en de muziek gaat door tot 22.00 uur.

Het is een programma dat erg leuk is voor jonge gezinnen maar ook oudere mensen. We zorgen voor straattheater, er komt geen podium te staan. Voor een goed programma kijken we iets breder dan alleen lokaal. Het is samenkomen, tijdens het borreluur aan het einde van de middag ongedwongen een hapje eten met het festivalgevoel op de Markt. We zijn ervan overtuigd dat het helemaal goed komt”, aldus Bob van Geelen die samen met Maurice Huizing het programma heeft samengesteld.

Harderwijk Live Peter Sitsen
(Foto Peter Sitsen)
 
Kaartverkoop Harderwijk Live
Harderwijk Live is dit jaar op zes zaterdagavonden van 18.00-23.30 uur. Dan wordt net als vorig jaar de Markt afgesloten en dit jaar wordt er voor het eerst entree geheven. Kaartjes kosten 9 euro. Maandagavond is de kaartverkoop gestart. “We hadden niet verwacht dat het zo storm zou lopen. We worden er heel blij van dat het boven verwachting gaat”, aldus Huizing. Ook Johan de Vries is verrast dat er na twaalf uur al veel kaarten zijn verkocht. “De positieve reacties zijn een bevestiging dat we op de goede weg zijn en waarschijnlijk iets goeds hebt gedaan. Eerst waren mensen heel verbaasd waarom ze in één keer 9 euro moeten betalen. Nu zie ik heel veel begrip; mensen begrijpen beter wat we gaan doen.”

Huizing: “Niet iedereen kan goed tegen verandering. Andere mensen begrijpen nog steeds niet dat het geen evenement van de gemeente is en dat wij de rekeningen betalen van stijgende kosten van beveiliging en aanvullende vergunningseisen van de overheid. We kunnen toiletvoorzieningen en bekers zo gratis aanbieden.

Als je hier om 18.00 uur gaat dineren bij één van de bedrijven kun je gewoon blijven zitten. En ook kinderen zijn nog steeds van harte welkom. Kinderen tot 8 jaar hebben gratis toegang. Met de preuverie erbij hebben we een goede balans gevonden. Wij gaan gas geven, met passie voor de stad.”
 
Huizing meldt dat er geen deurverkoop is, tenzij het evenement nog niet is uitverkocht. “We gaan een beperkt aantal kaarten verkopen, dat zijn er aanzienlijk minder dan het tjokvolle plein met Tino Martin de afgelopen jaren. Mensen die op het laatste moment nog een kaartje willen kopen, kunnen het risico lopen dat het uitverkocht is. De kans is aanwezig dat dit een aantal weken voor aanvang uitverkocht is. We hebben een dijk van een programma en zijn supertrots dat het gelukt is.”

Van Geelen: “Een ticket is niet naamsgebonden en dus overdraagbaar, maar je kunt het maar één keer scannen. Het gaat van Hollands, feestcafé/skihut, jaren ’90, Nederpop tot aan dance. Elke week is voor een andere doelgroep, maar je kan ook prima alle edities komen. We hebben ook passe-partouts van 49 euro voor zes evenementen. Dit is een kleiner aantal en hier zijn we al een heel eind mee op weg.”
 
Zie voor de complete invulling en het uitgebreide programma de Facebookpagina van Harderwijk Live en de website www.harderwijklive.nl

Harderwijk Live
(Foto Harderwijk Live)

De Boterlap

Adresgegevens

Markt 5
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-429660

Meer info