Raad: ‘Graag extra aandacht voor jongerenhuisvesting op Kranenburg én Nieuw-Weiburg’

Door Harry Schipper - Bij de verdere uitwerking en planvorming van de wijken Kranenburg en Nieuw-Weiburg gaat de gemeente nadrukkelijk aandacht geven aan de realisatie van betaalbare woningen voor jongeren tot 25 jaar. 

De gemeente en de betrokken projectontwikkelaars en woningcorporaties moeten daarbij actief sturen op zowel de bouw van zelfstandige woningen als gezamenlijke woonetages en studentenwoningen, zoals je die ook vaak ziet in studentensteden

Een motie met deze opdracht aan B en W, ingediend door Tim Smit-Brouwer van Harderwijk Anders, met steun van de raadsfracties van VVD,  D66, PvdA en GroenLinks kreeg maandagavond ook steun van Gemeentebelang en SGP. Smit-Brouwer gaf in zijn motie aan dat er voor jongeren onder de 25 jaar maar beperkte mogelijkheden zijn om zelfstandig te kunnen wonen. En, omdat Harderwijk zelf geen HBO-opleiding heeft, de meeste Harderwijkse jongeren studeren in steden als Zwolle, Utrecht of Amsterdam.

Het Harderwijk Anders-raadslid ziet daarom in de bouwplannen die nu gemaakt worden voor Nieuw-Weiburg en Kranenburg een uitgelezen kans om extra te pleiten voor jongerenhuisvesting, vooral omdat beide nieuwbouwwijken vlakbij het NS-station liggen. De meeste studenten reizen met het openbaar vervoer. “Betaalbare huisvesting nabij het OV is ideaal voor jongeren die willen blijven wonen in Harderwijk”, constateert Smit dan ook.

Hij wijst er ook op dat het bevorderen van huisvesting voor jongeren bijdraagt aan de levendigheid en diversiteit van Harderwijk. Tegelijk ziet hij dat er in de stad een groot tekort is aan woningen. Smit denkt dan ook dat als de gemeente betaalbare woonruimtes voor jongeren faciliteert, zij eerder geneigd zijn om in Harderwijk te blijven wonen.

Woonwethouder Edwin Enklaar deelt die mening en ‘omarmde’ dan ook de motie. Hij wees er wel op dat in het huidige, zogeheten ‘ontwikkelkader Kranenburg’ al zulke plannen voor jongerenhuisvesting zijn opgenomen. “De geest van deze motie wordt dus al uitgevoerd”, aldus de wethouder, die niettemin beloofde zich sterk te maken voor betaalbare jongerenhuisvesting.

Om die reden stemde de raadsfractie van de ChristenUnie tegen de motie. “Het stuk (het raadsvoorstel om het ‘ontwikkelkader Kranenburg’ vast te stellen – red.) is voldoende duidelijk”, vond Annerieke Kisjes. Ze benadrukte daarbij nadrukkelijk ‘niet tegen jongerenhuisvesting’ te zijn.
Kisjes sloot aan bij de stemverklaring van het CDA-raadslid Gerdien Morren, die tegen de motie stemde, omdat de gemeenteraad een half jaar geleden unaniem voor een andere motie had gestemd. In die motie werd het college opgeroepen om voor Kranenburg woonvormen te ontwikkelen voor jongeren én ouderen samen. “En dat ‘samen’ mis ik in deze motie en daarom stemt het CDA nu tegen”, aldus Morren.

De gemeenteraad stemde wél unaniem in met het voorstel om de kaders vast te stellen voor de bouw en indeling van Kranenburg. Feitelijk gaat het om Kranenburg-Noord, het voormalige militaire terrein tussen de Mecklenburglaan, Graaf Ottolaan, Oranjelaan en Prins Frederik Hendriklaan waarop nu opleidingsinstituut Landstede en het asielzoekerscentrum zijn gevestigd. Het azc stopt 1 juni 2026. Omdat de woningnood in Harderwijk groot is, heeft de raad met B en W afgesproken dat dan alle plannen voor een nieuwe woonwijk af zijn en klaarliggen, zodat meteen na de zomer van 2026 de eerste spa de grond in kan en met de woningbouw een snelle start kan worden gemaakt. 
Om de woningbouw mogelijk te maken moet Landstede haar binnen- en buitenruimten terugbrengen van nu zestig procent naar straks vijftien procent, dus met driekwart. Landstede onderzoekt nog of ze voor het gebruik van een sportzaal kunnen uitwijken naar een andere locatie in Harderwijk, of dat ze een nieuwe sportzaal op Kranenburg gaan bouwen.

Bij de ontwikkeling van Kranenburg is ook de Stichting Knarrenhof nadrukkelijk betrokken. Het lijkt hoogstwaarschijnlijk dat er op Kranenburg zo’n hof komt waar zowel ouderen als jongeren en gezinnen een plek krijgen in elk hun eigen huizen. Dat zijn zowel huur- als koopwoningen in het betaalbare én duurdere segment. De Stichting Knarrenhof had eerder ingezet op zo’n hof in de laatste bouwfase van het Waterfront, vlakbij de molen. Dat plan sneuvelde toen, omdat de planmakers in de knoei kwamen met de toen geldende parkeernorm en het exploitatieplan.