Door Marco Jansen - Een levensechte, volledig functionerende Arcade game machine staat te pronken in het Design & Innovation lokaal van het Morgen College. Het is het indrukwekkende meesterstuk van de 16-jarige Seth Boon uit Harderwijk.
Aan het eind van zijn opleiding heeft de vierdejaars vmbo-tl leerling voor het vak Design & Innovation (D&I ) een uniek product afgeleverd. ,,Ik heb nog nooit zo’n bijzonder project gezien”, zegt docent Machiel Bijl vol bewondering.Het indrukwekkende meesterstuk van de 16-jarige Seth Boon uit Harderwijk
Op het Morgen College kunnen leerlingen vier jaar lang het keuzevak Design & Innovation volgen, met in de bovenbouw de kans om zich te specialiseren. Deze periode wordt afgesloten met een zogenoemd meesterstuk om te laten zien wat ze hebben geleerd. Voor dit project krijgen ze een jaar de tijd. ,,Het is een individuele opdracht en het onderwerp is helemaal vrij te kiezen. In september schrijven ze een plan van aanpak, dat ik beoordeel op haalbaarheid en niveau. Bij goedkeuring mogen ze het gaan uitvoeren”, legt Machiel Bijl, docent/ontwikkelaar van Design & Innovation op het Morgen College, uit.
In het groot
Seth had al snel duidelijk voor ogen wat hij wilde. ,,Ik ben bij het Bonami Spelcomputer Museum in Zwolle geweest en daar stonden Arcade machines. Een Arcade is een speelkast, een console met knoppen en een joystick en een scherm. Het is een grote spelcomputer. Je kunt er door de emulators allerlei spellen van andere computers op spelen. Ineens was ik heel erg bezig met Arcades en ik vond het leuk om er zelf ook eentje te hebben. Vorig schooljaar had ik als persoonlijk project een kleinere Arcade gemaakt en bij deze opdracht dacht ik: ‘Ik ga hem in het groot maken.’ In de zomervakantie zag ik een YouTube filmpje over hoe je een Arcadekast met handgereedschap kunt maken. Op Landstede MBO heb ik ook een keer zo’n Arcadekast gezien en ik wilde laten zien dat ik het een jaar eerder op de middelbare school ook al kon maken”, vertelt Seth, die na zijn examen de opleiding ICT system engineer gaat volgen op Landstede MBO.
Ontwerp en uitvoering
Met hulp van zijn familie kon de jonge Harderwijker met de benodigde tools aan de slag, dit heeft hij zelf geregeld. “Mijn vader werkt bij Skysafe in Harderwijk en zo kon ik een ontwerp maken met het 3D-tekenprogramma Inventor. In de zomervakantie van vorig jaar begon ik al met tekenen, wat vrij veel werk was. Bij Synthesis in Emmeloord, waar mijn oom werkt, mocht ik werken met een CNC-machine om de onderdelen op maat te frezen. Dit is een soort boor die het materiaal wegfreest wat je niet wilt hebben van de plaat. Zij hebben ook de rechthoekige platen geleverd, wat veel scheelde in de kosten. Hier heb ik de vorm uitgesneden die ik van tevoren had getekend.”
Met zijn creativiteit heeft Seth een eigen ontwerp gemaakt. Het eindresultaat is een robuuste Arcadekast met een retrolook door authentieke knoppen en joysticks, compleet met geluid en verlichting. ,,De lay-out van de knoppen is van de populaire Arcadekasten van vroeger en ik heb alle bouten zo zichtbaar mogelijk gemaakt voor een industriële look.”
‘Ongekend knap’
Docent Machiel Bijl beoordeelde het project met een 9,5 voor het eindproduct en een 8,9 voor het proces. “Bij de productbeoordeling kijk ik naar techniek, kwaliteit, design en creativiteit. Bij het proces naar planning, communicatie/bijpraten met de opdrachtgever (dat was ik) en oplevering. Op beide vlakken heb ik in zeven jaar nog nooit zo’n goed project gezien. Zowel qua doorzetten, hard werken en inzet als op de uitdaging en uitvoering was dit qua moeilijkheid voor een vmbo’er ongekend knap. Zo hoog als nu heb ik nog nooit een meesterstuk beoordeeld.”
Seth heeft volgens de docent een mentaliteit dat als hij iets wil maken waar hij plezier uit haalt, hij er ook alles voor doet. ,,Hij vindt het leuk en put daar motivatie uit. Het is mooi om te zien dat leerlingen gemotiveerd raken als ze de gelegenheid krijgen iets te ontwikkelen waar ze interesse in hebben. Ik word verrast door creatieve ideeën.”
Ook Seth kijkt terug op een geslaagd eindproduct. Het hele jaar – soms met tussenpauzes – is hij er mee bezig geweest. ,,Tot aan het laatste moment eind maart aan toe met het aansluiten van de knoppen. Ik had veel frustrerende nachten omdat het allemaal niet werkte en ik dat moest uitzoeken. Ik ben blij dat het gelukt is. Ik heb ook veel nieuwe dingen geleerd, zoals 3D-tekenen en CNC frezen. Dit geeft mooie resultaten en scheelde veel tijd.”
Inspirerend
Hoewel de Arcadekast, die 200 kilo weegt, uit elkaar gehaald kan worden, blijft hij voorlopig in het klaslokaal staan. ,,Bij ons thuis is er geen ruimte voor”, zegt Seth lachend. ,,Als ik er plek voor heb, mag ik hem ophalen.”
Docent Machiel Bijl vindt het een mooi symbool in het lokaal met een verhaal ter inspiratie voor andere leerlingen. ,,Als je echt iets wilt maken en er voor gaat, dan kan het ook.”
