Nog even en de bieb aan de Academiestraat is niet meer. Na de zomer verhuist de inventaris en het personeel naar het Stadhuis, vanaf 2 september het nieuwe onderkomen. Directeur van Bibilotheek Noordwest Veluwe, Jan Hoogenberg, heeft dat wel even jammer gevonden.
In dat opzicht gaan we er met het stadhuis, aan de rand van het centrum, niet op vooruit, maar we zien ook veel voordelen, zoals een flinke verruiming in openingstijden. ""De locatie die we nu hebben, midden in de stad, met alle aanloop uit de stad, is uniek.
Academiestraat te duur - Toen in 2011 door de gemeenteraad het besluit werd genomen de subsidie flink te korten, werden de huisvestingslasten aan de Academiestraat verhoudingsgewijs te hoog. "We hebben hier de afgelopen jaren nog kunnen blijven, omdat de bezuinigingen gefaseerd zijn uitgevoerd. Afgelopen januari was de laatste ronde en nu wordt het echt te krap." Het pand is dan wel eigendom van de Bibliotheek Noordwest Veluwe, maar de hypotheek loopt nog. Het aflossen duurt zeker nog vijf á zes jaar en om dat de komende jaren op te kunnen brengen, moest er in teveel andere dingen gesneden worden. "Wij wilden dat niet, we willen tenminste blijven bieden wat we nu doen en daarnaast kunnen innoveren, groeien in ons aanbod. We moesten dus uitkijken naar andere huisvesting."
De locatie is qua ligging misschien wat minder ideaal, maar in veel andere dingen gaat de bieb er op vooruit. . "Neem bijvoorbeeld de openingstijden, die zijn ineens een stuk ruimer, omdat we mee kunnen liften op die van het Stadhuis." En het mes snijdt aan twee kanten. "Omdat wij op zaterdagochtend open zijn, doet het gemeentehuis daar weer in mee. Ook kunnen we, binnen het Stadhuis, op een natuurlijker wijze samenwerken met bijvoorbeeld de Sociale dienst, als het gaat om de aanpak van laaggeletterdheid."Toen het college van burgemeester en wethouders het bestuur van de bibliotheek benaderde voor inhuizing in het nieuwe Stadhuis, werd er niet lang getwijfeld.
De huidige huurders van de bibliotheek gaan allemaal mee. De redactie van dagblad de Stentor, Centrum Orthopedagogiek Ermelo,Toptaal Amsterdam en IQbus. "Dat blijven ook onze huurders, dat is ook voor de onafhankelijkheid van de Stentor een voorwaarde." Na de verhuizing, blijft de oude bibliotheek niet lang leeg. "De popschool komt er tijdelijk in en misschien straks een heel nieuw theater. "
"Dat was voor mij wel een voorwaarde, dat de gemeente dan het pand aan de Academiestraat zou kopen. Ik wil in augustus niet met dubbele woonlasten zitten."Hoogenberg verkoopt de bibliotheek voor 850.000 euro aan de gemeente Harderwijk.
Huiskamereffect - Hoogenberg vaart niet helemaal blind in deze verhuizing. In maart 2016 hebben ze in Ermelo een soortgelijke gehad. Van een pand boven supermarkt PLUS naar het gemeentehuis. Daar bevalt het goed. De bibliotheek zit er meteen bij binnenkomst rechts. "We delen een grote leestafel met de gemeente, waar ook het publiek dat puur voor het stadhuis komt, vaak even gaat zitten. Het geeft wat reuring, wat leven in het gebouw, waar niet vaak iets 'te doen' is. Dat zul je straks in Harderwijk ook zien."
Hij kijkt ook uit naar de inrichting van de 'huiskamer van de stad', zoals de nieuwe bibliotheek binnenskamers genoemd wordt. "Architect Aat Vos, die meerdere bibliotheken, onder meer in Würzburg, Amsterdam en Oosterhout, heeft ontworpen, heeft ook voor ons een ontwerp gemaakt. Leren banken, mooie staande lampen, ouderwetse fauteuils. Het wordt een plek waar het gezellig en huiselijk is, waar je omgeven wordt door mooie verhalen en waar je echt uren kunt verblijven. Een uitje bijna, niet een bezoekje aan de bieb."
"Zaterdag 2 september is de feestelijke opening. Eppo van Nispen, directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, gaat de officiële opening doen en hem kennende, wordt dat heel grappig." De rest van de dag - en ook de rest van de maand - gebeurt er van alles. "Veel moet nog ingekleurd worden, maar ik denk aan lezingen van schrijvers, vloggers, live-muziek." Maar eerst inrichten en verhuizen. "Dat komt nu wel heel dichtbij. We hebben eigenlijk nog maar even", zegt Hoogenberg lichtelijk verschrikt. "Ach, inpakken is eigenlijk ook zo gedaan. Voornamelijk wat boeken in dozen", lacht hij.Feestje - Nog een ruime twee maanden en dan moet alles af zijn.