Stadhuis zit er straks warmpjes bij

Door Harry Schipper – Er is een fors gat gezaagd in de stenen muur van het Huis van de Stad, schuin tegenover het bruggetje over de Oude Vissershaven.

Door dat gat komen straks buizen van het Harderwijkse warmtenet waarmee niet alleen de nieuwbouw in het Waterfront duurzaam worden verwarmd, maar ook het stadhuis

“Het is een volgende belangrijke stap op weg naar een duurzame gemeente. Een prachtige stap”, zo verwoordde vastgoedwethouder Wilco Mazier afgelopen week tijdens een startbijeenkomst waarbij kort werd stilgestaan bij de allernieuwste fase van het warmtenet. Dat warmtenet zorgt ervoor dat straks alle nieuwe huizen en appartementen in het Waterfront warmte kunnen onttrekken aan water dat door een uitgebreid ondergronds buizenstelsel wordt aangevoerd vanaf de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) op het bedrijventerrein Lorentz, aan de andere kant van de provinciale weg N302.

Mazier verrichte samen met duurzaamheidswethouder Martijn Pijnenburg een symbolische starthandeling. Beiden willen graag dat de inwoners van Harderwijk en Hierden zien dat de gemeente werk maakt van haar duurzaamheidsambities. En zo het goede voorbeeld willen geven aan iedereen die ook nadenkt over verduurzamen van het eigen vastgoed, of daar misschien nog helemaal niet zo mee bezig is.

Warmtenet huis van de Stad

Volgens Mazier betekent de aansluiting van het stadhuis op het warmtenet voor de komende jaren behalve een besparing op de uitstoot van zo’n 75 ton koolstofdioxide ook nog eens een besparing op de energiekosten. In eerste instantie wordt het water van de rwzi – gemiddeld zo’n twaalf, dertien graden Celsius) gebruikt om met een nieuwe - nog aan te leggen –warmtepompcentrale het water van de centrale verwarming alvast wat op temperatuur te brengen. De nieuwe warmtepompcentrale krijgt een plek achter het uitgezaagde gat in de stadhuismuur.

De bestaande cv-ketels zijn nog niet afgeschreven, dus die leveren nog enige bijstook. Niettemin wordt zo al flink minder gas verbruikt. Wanneer de ketels helemaal verdwijnen en worden vervangen door een tweede warmtepomp is het stadhuis voor de volle honderd procent aardgasvrij.

Projectleider Machiel Karels gaf uitleg bij wat er in de afgelopen drie jaar, sinds de start van de aanleg van het warmtenet voor het Waterfront allemaal is gebeurd. Hij vertelde dat de boring voor de buizen onder de N302 door extra groot is gemaakt, zodat in een later stadium eventueel ook (delen van) de Zeebuurt op het warmtenet kunnen worden aangesloten. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, ‘is aan de Zeebuurt’, aldus Mazier. “Daarvoor loopt nu een proces. Uitgangspunt daarbij is dat het opwarmen van de huizen niet duurder mag zijn dan het stoken met gas. Ofwel: de prijs moet kloppen!”.

Vorig jaar werd er ook een buis onder de Vissershaven doorgetrokken, om zo het stadhuis ook te kunnen aankoppelen. Op de vraag of ook de binnenstad kan meeprofiteren van de voordelen van het warmtenet antwoordde wethouder Pijnenburg negatief. “In de binnenstad staan veel monumentale panden en is de aanleg voor ons nu nog té complex. We kijken wel naar andere stadswijken, zoals Stadsweiden, om op weer andere aan te leggen publieke warmtenetten te kunnen aansluiten”.

Wethouder Mazier, die ook de gemeentelijke financiën beheert, heeft laten uitrekenen dat de gemeente Harderwijk met de nieuwe warmtepompinstallatie in het stadhuis over een periode van dertig jaar en na aftrek van alle investeringen en te verwachten onderhoudskosten zo’n driehonderdduizend euro bespaart.