Stadskaart van Harderwijk uit 1649 door Joan Blaeu met de hand ingekleurd

Harderwijk, een historische stad gelegen in de provincie Gelderland, speelde in de Middeleeuwen een cruciale rol als Hanzestad. De stad, die zich ontwikkelde tot een belangrijk handelscentrum, heeft een rijke geschiedenis die nog steeds zichtbaar is in haar stedelijke landschap. 

Een van de meest fascinerende getuigenissen van deze geschiedenis is de stadskaart van Harderwijk, uitgegeven door de beroemde cartograaf Joan Blaeu in 1649

Deze kaart, oorspronkelijk als gravure in zwart-wit, biedt een gedetailleerd overzicht van de stad Harderwijk gelegen aan de Zuiderzee. De plattegrond toont kenmerkende gebouwen, zoals de Grote Kerk, het stadhuis en de Universiteit/Hoge School, die de welvaart en strategische positie van Harderwijk weerspiegelen. Ook de vele in Franse stijl aangelegde tuinen achter de huizen zijn een voorbeeld van die welvaart. De stadsmuren en poorten, die de stad beschermden en haar toegang controleerden, zijn prominente elementen op de kaart, en geven inzicht in de stedelijke structuur en verdedigingswerken met bastions die tijdens de Tachtig Jarige Oorlog zijn aangelegd.

Recentelijk heeft afsetter Marcus Laman deze historische kaart digitaal met eigentijdse kleuren met de hand ingekleurd, waardoor een nieuwe dimensie aan de weergave van Harderwijk is toegevoegd. De full colour versie van de kaart biedt een helder en aantrekkelijk beeld, wat helpt om de cultuurhistorische context en details beter te herkennen. De kleuren benadrukken de contrasten tussen verschillende stadsdelen, waterwegen en groene zones, waardoor het makkelijker wordt om de historische en esthetische aspecten van deze zeventiende-eeuwse weergave in full colour te waarderen. 

De digitaal ingekleurde stadskaart maakt het mogelijk om een breder publiek kennis te laten maken met het rijke erfgoed van de historische kern van Harderwijk.

De kaart van Blaeu, nu opnieuw tot leven gebracht door Laman, is een waardevol document om de geschiedenis en stedelijke ontwikkeling van Harderwijk te bestuderen en te bewonderen. Het herinnert ons aan de voortdurende interactie tussen het verleden en het heden in de beleving van onze steden.

Voor meer informatie: www.historischestadskaartenfullcolour.nl.

Stadskaart Harderwijk 1649
Stadskaar Harderwijk 1649 ingekleurd