Straatvoetbaltoernooi terug in Harderwijk, finale op Aaltjesdag

Door Marco Jansen - Na tien jaar is het 2 vs. 2 straatvoetbaltoernooi weer terug op de pleinen in Harderwijk. Maatschappelijk sportcoach Kees Grovenstein heeft het initiatief genomen. 

Vrijwilligers van Veld42 en Beweeg naar Toekomst organiseren dit toernooi op vier woensdagmiddagen op 24 april, 1, 8 en 15 mei. 

 De finale is op zaterdag 8 juni op Aaltjesdag.

Straatvoetbal Harderwijk
Marouane Ghaffari, Kees Grovenstein en Abderrahmane Yasbah op het asfaltveld aan de Wittenhagen, waar het eerste toernooi op 24 april wordt gespeeld. (Foto: Marco Jansen)

Op woensdag 24 april is de aftrap op het asfaltplein aan de Wittenhagen, op 1 mei wordt gespeeld op een basketbalveldje aan het Vliepad naast de school Leonardo, op 8 mei is de locatie het plein tussen winkelcentrum Stadsdennen en De Aanleg en op 15 mei wordt gespeeld op het vernieuwde basketbalveld aan de Drielandendreef. De wedstrijdjes beginnen om 13.30 uur en duren, afhankelijk van het aantal deelnemers, tot het begin van de avond. De finale op 8 juni is van 10.00-17.00 uur tegenover de boulevard, op de parkeerplaats voor het Dolfinarium.
 
Populair
Het eerste straatvoetbaltoernooi was in 2003 op een basketbalplein aan het Klaproospad in Stadsweiden, daar waar nu een interactief speelveld en een kunstgrasveld ligt. Destijds was Grovenstein als buurtsportwerker veel in contact met jongeren die hier voetbalden. “Er was best wat onrust door hangjongeren en zo ontstond het idee van een straatvoetbaltoernooi. De jongeren moesten wel helpen met de organisatie. Het eerste jaar was dat meteen erg populair.”

Een jaar later werd dit breder uitgerold over de stad en werd er ook gespeeld in Stadsdennen, de Wittenhagen, Drielanden, Frankrijk en de Zeebuurt. “Het toernooi was voor kinderen van de basisschool tot de categorie 16+ Op het toppunt, rond 2009-2010, waren er 200 teams en dus 400 deelnemers. De finales waren in de binnenstad.”

Grovenstein organiseerde het 2013 voor het laatst en werkte toen in opdracht van Welzijn op Maat, daarna nam de welzijnsorganisatie het een jaar over.
 
Nu is het toernooi weer terug van weggeweest en wordt georganiseerd door vrijwilligers van Veld42 en Beweeg naar Toekomst, wat is opgericht door Hicham, Achraf en Mohamed. Grovenstein: “Vrij veel jongeren die toen meededen vonden het zonde dat het gestopt is en vroegen of ik het weer op wilde pakken. We hebben een melding gedaan bij de gemeente waar we gaan voetballen. Het wordt net als toen helemaal gedragen door jongeren, dat is het mooie. Zij hebben een belangrijke rol en er is veel enthousiasme om mee te helpen.”

Er wordt in vier leeftijdscategorieën gespeeld: kinderen tot en met 10 jaar, 11 en 12 jaar, 13 t/m 15 jaar en 16+. De locaties zijn centraal gelegen in de wijken waar veel gevoetbald wordt en plekken waar veel jeugd samenkomt.
 
Andere regels
Marouane Ghaffari (19) en Abderrahmane Yasbah (19) uit Harderwijk wonen in de Wittenhagen. Voor hen zou het een thuiswedstrijd zijn, ware het niet dat ze niet meedoen omdat ze betrokken zijn bij de organisatie. Per evenement zijn zo’n tien vrijwilligers nodig. “Straatvoetbal is wat anders dan veldvoetbal, de regels zijn anders, je mag wat meer je lichaam gebruiken. Normaal heb je geen scheidsrechter en als er een overtreding wordt gemaakt, los je het zelf op. Met deze toernooien is er wel een scheidsrechter. Ik ga helpen met organiseren en ga zelf ook fluiten. Ik probeer zoveel mogelijk  door te laten gaan om het straatvoetbal aspect erin te houden”, vertelt Maroune, die nu speler is van het eerste team van zaalvoetbalclub FC Jugador, dat onlangs kampioen werd van de hoofdklasse. Als kind van een jaar of 9-10 deed hij wel enkele edities mee. “Als we wisten wanneer het was had iedereen het erover en ging teams maken. Destijds speelde ik samen met mijn neef.”
 
Ontmoeting
Abderrahmane is sinds dit jaar speler van FC Jugador 3. Op zondag speelt hij nog wekelijks op straat en was als kind ook vaak buiten te vinden. “Met het toernooi heb ik nog nooit meegedaan, maar straatvoetbal is wel mijn ding. Je komt aan het eind van de week bij elkaar om een balletje te trappen. Het is goed om te bewegen en voor je sociale contacten. Het maakt niet uit waar je speelt, hoe hoog je speelt, je komt bij elkaar om te laten zien wat je kunt, dat is het mooie van straatvoetbal. Je ontmoet elkaar uit allerlei buurten op een centrale plek.” Hij verwacht in de organisatie een vrije rol te hebben en helpt waar nodig. “Er zijn verschillende taken zoals het opzetten van de hekken en het helpen bij het aanmelden. Zodat het een veilige en gezellige dag wordt.”
 
Er wordt 2 tegen 2 gespeeld op veldjes van 10 bij 15 meter met kleine doeltjes, wedstrijden duren 4 minuten. Van elke voorronde gaan per leeftijdscategorie de twee beste teams naar de finale. Er zijn diverse prijzen te winnen en een beker.
 
Het vrijwilligersteam van Beweeg naar Toekomst is vrijdag 19 april langs verschillende basisscholen gegaan en op social media hebben Fred Ietswaart (Zwart-Wit’63), Haico Epe (Fc Horst), Jan-Jurriën Hop en Andrew Schaftenaar (Hierden) en Bram van Polen (PEC Zwolle) een videoboodschap ingesproken. De voetbalclubs hebben een flyer gedeeld. Aanmelden kan via de Qr-code; je kunt je op één voorronde inschrijven.

QR code straatvoetbal