Themabijeenkomst Bestaansonzekerheid in De Roef: ‘meer begrip voor elkaar’

Bestaansonzekerheid is een actueel thema en neemt toe in Nederland. In deze tijd van stijgende zorgkosten, energietarieven en inflatie komen veel mensen in nood of en raken in armoede. 

De Sociale Adviesraad organiseert op dinsdag 22 oktober in MFC De Roef vanaf 19.00 uur een bijeenkomst rond dit thema:

over wat er speelt, wat het voor iemand betekent om in armoede te leven, welke ervaringen mensen hebben en de impact van armoede. Met als doel samen oplossingen zoeken en meer begrip tonen voor elkaar.
 
,,Bestaansonzekerheid is onder andere dat je niet weet of je de maand rond kunt komen en boodschappen kunt doen, geen onderdak hebt, de zorg niet meer kunt betalen door een opeenstapeling van kosten, onzekerheid of je kunt blijven werken. Je staat er niet allemaal bij stil, maar de realiteit is dat het iedereen kan overkomen”, weet Corrine Snaterse, voorzitter van de Sociale Adviesraad Harderwijk.
 
Op armoede rust een taboe en de Sociale Adviesraad Harderwijk hoopt het onderwerp door de themabijeenkomst bespreekbaar te maken. Niet met een sombere toon, maar door een theatervoorstelling van het theatergezelschap ‘Dames die Raken’. Zij spelen een aantal sketches en belichten zo op rakende wijze een aantal herkenbare situaties.

“Armoede geeft vaak schaamte en is ook vaak onzichtbaar. Mensen oordelen vaak. Ze zien dat mensen een auto, huisdieren of een dure tv hebben, maar weten niet wat er achter de voordeur speelt. We hopen dat mensen de schaamte voorbij durven te gaan en met elkaar in contact komen om informatie over het onderwerp en ervaringen uit te wisselen.”
 
Lid Sociale Adviesraad Christa Visser hoopt dat bezoekers van de avond met meer begrip weggaan en dat het stigma vermindert. “Dat mensen snappen wat er aan de hand is en hoe een probleem ontstaat. Het gaat om maatwerk maar ook zelf regie kunnen nemen.” Snaterse vult aan: “Ook hoop ik dat mensen het sneller aangeven als het niet zo goed gaat of een ander de vraag stelt hoe het met ze is. Het luisteren en samen kijken wat helpt. Je kunt wel geholpen worden en door op tijd aan de bel te trekken voorkom je dat je in grotere problemen komt.”

De stap om hulp te vragen is vaak moeilijk, vaak komt daar ook durf bij kijken, weet Visser. De avond is daarom ook interessant voor professionals. “Je bent afhankelijk van de professional en dit kan nog meer stress geven. Het is belangrijk dat de professional je begrijpt.”
 
De themabijeenkomst is gratis toegankelijk voor alle inwoners van Harderwijk en Hierden. De capaciteit is maximaal 140 bezoekers. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via www.adviesraadharderwijk.nl/ik-kom-ook.  
 
Over de Sociale Adviesraad
Elke gemeente heeft een Adviesraad Sociaal Domein, echter is de Sociale Adviesraad Harderwijk onafhankelijk. Deze telt acht leden, met ieder hun expertise en eigen ervaringen in hun naaste omgeving. Voorzitter Corrine Snaterse en lid Christa Visser hebben gewerkt in de gezondheidszorg en daarnaast hebben beiden in hun privésituatie meegemaakt wat het inhoudt om de juiste hulp en ondersteuning te vinden bij mentale kwetsbaarheid. Snaterse: “Er zijn veel voorzieningen, maar vaak weten mensen de weg er naartoe niet, of ze ervaren die als een doolhof. De gemeente is zich hiervan bewust en probeert deze voorzieningen steeds toegankelijker te maken.”
 
De Sociale Adviesraad Harderwijk geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over sociaal beleid, gezondheidszorg, bestaanszekerheid, woonzorg tot omgevingsvisie. Snaterse: “Het is belangrijk om van inwoners te horen wat er leeft en speelt. We zijn geen adviesraad die klachten oplost of belangen behartigt. Wel kunnen wij signalen opvangen en advies geven als er beleidsvoorstellen worden gedaan. We komen maandelijks samen en vergaderen in het stadhuis. De verbinding met de gemeente is goed. Daarnaast worden bijeenkomsten bezocht om het netwerk van inwoners en de kennis te vergroten.”
 
www.adviesraadharderwijk.nl

Sociale Adviesraad Harderwijk