Unitas kan niet wachten op terugkeer in de hoofdklasse: ‘Willen een stabiele factor worden’

Door Maarten Westerduin - Na een jaar in de overgangsklasse kijken de korfballers van Unitas uit Harderwijk ernaar uit om weer terug te keren naar de hoofdklasse in de zaal.

Bijna was het zover, totdat het coronavirus weer oplaaide, de regering moest ingrijpen en nieuwe maatregelen roet in het eten gooiden. “We willen in deze regio de toonaangevende vereniging worden.”

Op meerdere manieren krijgt Unitas-trainer Marc Houtman (35) te maken met de gevolgen van de tweede golf in de uitbraak van het coronavirus. Natuurlijk als eindverantwoordelijke van de korfballers - die vlak voor het begin van het langverwachte zaalseizoen pas op de plaats moeten maken – maar ook op zijn werk. Voor Houtman, die namens Nedasco werkgevers helpt met vragen over verzuimbegeleiding, zijn het juist nu uitzonderlijk drukke tijden. “Door corona is er meer verzuim dan normaal en ik denk dat dat nog wel zal toenemen. Werkgevers moeten er nu voor opdraaien en wij proberen ze daarin te begeleiden.”
 
Het gemis van de korfbalwedstrijden is groot. “In het voorjaar was alles nieuw en hadden we nog mooi weer buiten, maar nu we dit seizoen lekker begonnen zijn en we opnieuw moeten stoppen is de klap wel wat harder”, zegt Houtman, die benadrukt dat hij begrijpt waarom de beslissing is genomen.
 
Houtman is net begonnen aan zijn nieuwe trainersklus bij Unitas, de club waar hij 12 jaar lang ook speler was. De periode waarin Houtman en zijn generatiegenoten in het eerste speelden, was succesvol. Unitas klom in die tijd op van derde klasse naar de hoofdklasse. Nadat Houtman stopte met korfballen, werd hij trainer bij het Kampense Wit-Blauw. Hoewel hij het er na twee jaar nog steeds naar zijn zin had, keerde hij in maart terug naar Unitas. “Bij Wit-Blauw werken ze nooit langer dan drie jaar met een trainer samen. Ik wist dus dat ik mijn laatste jaar in zou gaan. In het voorjaar ging ik met Unitas praten en al snel bleek dat we een goede match hadden.”
 
Achter het stuur
Een van de spelers die Houtman tot zijn beschikking heeft, is de 21-jarige Mike van Boven. Hij speelt inmiddels drie jaar in het eerste. Ook voor Van Boven heeft het virus indirect invloed op het dagelijks leven. De student bedrijfskunde zit op het het moment vaker achter het stuur dan in de boeken: als ‘hiker’ brengt hij door het hele land lease-auto’s van A naar B, om daarna gratis met de trein naar het volgende adres te reizen. En studeren?  “Met de online-lessen en alles wat daarbij komt kijken merkte ik dat ik me daar bijzonder slecht voor kon motiveren”, bekent hij. “Komende september ga ik het weer oppakken.”
 
Revanche in de zaal
In zijn eerste jaren bij Unitas heeft Van Boven al het nodige meegemaakt. De dramatische degradatie van bijna 2 jaar geleden springt daar uit. Unitas verloor alle 14 wedstrijden en degradeerde roemloos naar de overgangsklasse. Daar kon het een seizoen later de draad weer oppakken: binnen een jaar was Unitas als koploper alweer gepromoveerd. Van Boven denkt dat een tweede seizoen vol oorwassingen hem niet meer zal overkomen. “Twee jaar geleden waren we een ploeg met weinig ervaring. De lichting van Marc (Houtman) was net vertrokken. We kwamen met een goede lichting uit de junioren, maar we waren gewoon nog heel erg jong. Nu zijn we samen gedegradeerd en gepromoveerd. Die ervaring nemen we mee naar de hoofdklasse.”
 
Hoewel Unitas begon met de competitie op het veld, zijn alle ogen vanaf het begin al gericht op de terugkeer in de zaal. Want eerlijk is eerlijk: buiten korfballen is leuk, maar de belangrijkste wedstrijden speel je onder een dak: “Het is in korfbal gewoon zo dat alles om de zaal draait”, maakt Van Boven duidelijk. “In de zaal moet het echt gebeuren”, vult Houtman aan. ”Daar staat de meeste druk.” En het veld dan? “Dat is eigenlijk meer een voorbereiding op de zaal”
 
Hoge verwachtingen
Voor Unitas betekende het begin van het veldseizoen een voorbereiding met de nodige hobbels. Van de vijf wedstrijden in de overgangsklasse (op het veld speelt Unitas nog een niveau lager) werden er dan wel vier gewonnen, maar die ene verliespartij - nota bene tegen Houtman’s oude club Wit-Blauw - was volgens Houtman en Van Boven onnodig. “Die hadden we absoluut niet hadden mogen verliezen,” blikt van Boven terug. “Het niveau is nog wisselend”, concludeert Houtman. “Vaak wisten we nog wel een goed resultaat te pakken, een enkele keer resulteert het in een wat minder goede uitslag.” Het hoort er volgens de coach allemaal bij: “We zijn nog met wat aanpassingen bezig dus er wordt nog volop gerouleerd in de opstellingen. Met minder vastigheden en dan is het ook lastig om nu al je beste spel te laten zien.
 
Coronabreak
“We stonden er nog goed op om alsnog die eerste plaats te pakken”, vervolgt Houtman. “Alleen tja, toen kwam de coronabreak.” Dat er opnieuw niet meer gesport mag worden, betekent meer dan alleen een mentale dreun: het wordt voor Houtman er niet gemakkelijker op om zijn spelopvatting erin te slijpen. Ook de voorbereiding op het zaalseizoen, met een trainingskamp, oefenwedstrijden en meer trainingen in de zaal, valt compleet in het water. Volgens Houtman valt de onderbreking daarom in het nadeel van promovendi als Unitas uit. “We zijn terecht gepromoveerd, maar hier is de weerstand natuurlijk veel hoger. Hier komt winnen of verliezen aan op details. Dat is iets wat veel spelers nog niet kennen. Op die druk wil je je kunnen voorbereiden. Ploegen die al jaren op dit niveau spelen hebben dat minder nodig.”
 
Tennissen
Toch houdt de trainer vertrouwen in een goede uitkomst. “We hebben gelukkig genoeg kwaliteit”, zegt Houtman “Het is een hele gedreven ploeg, een mix van ervaring en jong talent, die een sterke binding met elkaar heeft. En ik ken ze bijna allemaal goed, want met de ervaren spelers heb ik zelf nog gespeeld veel van de jonge spelers heb ik vroeger in de A1 getraind.” De gedrevenheid ziet Houtman terug in de manier waarop de korfballers zichzelf en elkaar fit houden. “Sommigen zijn gaan hardlopen, maar wat we ook stimuleren is het beoefenen van andere balsporten die nog wel mogen. Ik krijg nu veel foto’s doorgestuurd van mensen die aan het tennissen zijn, ook padel (een mix van tennis en squash) is tegenwoordig helemaal in.”
 
“We doen er als groep alles aan om fit uit deze break te komen”, zegt Van Boven, die het leuk vindt om een keer met andere sporten bezig te zijn: “Maar ik moet zeggen dat ik toch wel graag weer zou willen korfballen.”
 
Stabiele factor
Het is Houtmans ambitie om Unitas beter achter te laten dan hoe hij het aantrof. Dat betekent: geen club die te goed is voor de overgangsklasse, maar te zwak voor de hoofdklasse. “Het is nu nog elke keer hard werken om op dit niveau te overleven. Maar uiteindelijk willen we tot een stabiele factor in de hoofdklasse uitgroeien. Dan ben je in een straal van 20 tot 30 kilometer de toonaangevende vereniging. Als je kijkt naar ons gloednieuwe complex, vind ik ook dat we die ambitie moeten hebben.”

Marc Houtman neemt afscheid bij Unitas Harderwijk korfbal
(Archief foto - afscheid Marc Houtman)