Door Marco Jansen - Voetbalvereniging Hierden bestaat op 16 december 70 jaar en viert dit jubileum op zaterdag 14 december met als thema ‘De rode draad – 70 jaar Hier’. Twee Hierdenaren met een ‘rood hart’, Henk den Besten (76) en Gert-Jan Prophitius (33), vertellen over toen en nu.
Henk den Besten en Gert-Jan Prophitius zijn al vele jaren verbonden aan v.v. Hierden. (Foto Marco Jansen)
“Ik had als baby een klompvoet, mijn rechtervoet stond scheef. Toen ik een half jaar oud was, ben ik daaraan geopereerd. Een chirurg zei dat ik nooit voetballer zou worden, maar toen ik twaalf jaar oud was, kon het toch. We zaten eerst bij camping de Beekzicht bij Harm van Loo. Als de schapen van het weiland af waren, gingen wij voetballen. We hebben ook nog kort op een veld bij Versteeg aan de Duinweg gespeeld, voor we in 1961 op de huidige locatie kwamen. Het was toen nog echt een Hierdense dorpsclub met een enkeling uit Harderwijk.”Als geboren en getogen Hierdenaar wilde Henk den Besten als klein kind al lid worden, maar dat kon om medische redenen pas toen hij twaalf jaar was
In een seniorenelftal heeft hij nooit gespeeld. Toen hij zeventien jaar oud was, moest Henk stoppen met voetballen, omdat het werk voor ging. “Ik was inmiddels voor mezelf begonnen met ruitersport en schoenen. Dat begon met mijn vader in een schuurtje. Op zaterdag moest het winkeltje open.”
Eerste shirtsponsor
De winkel werd door verbouwingen steeds groter en verhuisde naar de Zuiderzeestraatweg, het pand tegenover de Spar waar nu de kringloopwinkel gevestigd is. Sporthuis Den Besten - ruitersport & sport werd de eerste sponsor van v.v. Hierden. “Ik kende heel Hierden, van klein tot groot. Ik kreeg de vraag om met de sportzaak het eerste elftal te gaan sponsoren. Ik wilde wel sponsor worden, maar dan van alle seniorenelftallen van de club. Dat waren er destijds vier.” Zo werd Sporthuis Den Besten in 1975 kledingleverancier van alle shirtjes en broekjes van de senioren.
Veluwade
Henk bleef betrokken bij de vereniging door sponsoring en door organisatie van de Veluwade. Dit evenement begon altijd op de eerste woensdag van augustus. In 1971 is het eerste zomerfeest begonnen en de gebroeders Brouwer, twee trompettisten, hebben dit negen jaar georganiseerd. Daarna wilde het bestuur met de Veluwade stoppen. Toen is Joop Vreeker samen met Henk naar het bestuur gegaan met de vraag of zij het evenement mochten organiseren. “Wij zeiden dat alle opbrengsten voor de v.v. Hierden zouden zijn en het bestuur vroeg hoeveel dat dan zou opleveren. Joop Vreeker stond garant voor 10.000 gulden en ik ook. Wij vonden het zonde als het evenement verloren zou gaan en wilden het voortzetten.
Er is toen een Veluwadecommissie gevormd met naast Henk en Joop Johan Klaassen, Rende Hop, Peter Epe en. Evert Jacobs. Het eerste jaar was de opbrengst 30.000 gulden. In 1983 is René Froger naar de Veluwade in Hierden gekomen. Wij hebben hem geboekt en dat kostte 65.000 gulden voor een avondvullend programma. Het was een topavond, wij hadden toen meer dan honderd vrijwilligers. We kweekten zoveel goodwill dat het jaar erop de sponsors zichzelf aanmeldden om mee te doen. In Harderwijk waren ze jaloers dat de Veluwade zo goed liep. Ik ben tot 1999 doorgegaan. Ik wilde de 20 jaar volmaken, maar dat lukte niet omdat het bestuur het weer overnam.”
Dat was heel veel geld, zeker als je het vergelijkt dat Veluwade voor de 45ste editie de kosten voor alle artiesten op 32.000 euro had begroot, stelt Gert-Jan Prophitius. Hij vindt dat V.V./ Hierden zonder de Veluwade niet zo ver was geweest. “De club heeft in 2004 het huidige gebouw in gebruik genomen en dit is gebouwd en gefinancierd met de inkomsten van de Veluwade. De rente en aflossing worden hiervan betaald, dat was zonder de Veluwade nooit mogelijk geweest. De Veluwade is niet weg te denken en ook hard nodig.”
Er is ook weleens een slecht jaar geweest, maar de Veluwade laat volgens Gert-Jan de laatste drie jaar weer goede cijfers zien. “Ze doen het weer heel goed omdat ze alles in eigen hand houden en niet alles uitbesteden. Vroeger verdienden bedrijven er ook aan. Nu wordt er een snackwagen gehuurd staan vrijwilligers patat te bakken en staat er ook een open tent.”
Hierden in de familie
Gert-Jan kreeg de voetbalvereniging Hierden met de paplepel ingegoten. “Ik woonde in Hierden en mijn opa was bestuurslid. Mijn oma zette thuis altijd de thee en deed dit later als vrijwilliger in de kantine. Mevrouw Timmer, ‘tante Corrie’ genaamd, stond bekend als de theevrouw die thuis thee zette en dit op de fiets naar het stenen gebouwtje gebracht, dat vroeger een uitgiftepunt was. Bij mijn opa en oma thuis draaide alles om voetbal. Mijn opa is van 1962 tot 1999 37 jaar bestuurslid geweest en heeft de gouden speld van de KNVB ontvangen. Als vrouw van het bestuurslid deed mijn oma heel veel, van kleren wassen tot theezetten en helpen bij de schoonmaak.
Mijn vader Bert Prophitius keepte kort bij het eerste, kwam daar op de bank en ging naar het vijfde. Elke zaterdag ging ik mee, uit en thuis.” Toen hij vier jaar was kreeg Gert-Jan van zijn opa een paar voetbalschoenen en sloot zich aan bij de voorloper van de Hierdenaartjes. Dat was van korte duur. “Je werd op de avond zelf toegewezen aan een trainer. Ik moest veel lopen en ben na een maand gestopt. Op mijn achtste ben ik weer gaan voetballen en dat heb ik gedaan tot mijn 28ste, met vrienden in het achtste elftal.”
Tien jaar geleden, in 2014, is Gert-Jan in het bestuur gekomen na een bestuurswissel en werd hij secretaris. Hij werd voor de functie gepolst door Leendert Foppen, de huidige secretaris. Sinds 2021 is Gert-Jan voorzitter van V.V. Hierden. “Ik heb een halfjaar meegelopen met Gerrit Franken en daarna heb ik de functie zeven jaar gedaan. Toen kwam er een nieuw bestuur en ben ik Henk Timmer opgevolgd als voorzitter. De club zat net weer twee jaar in rustig vaarwater, na een roerige periode ervoor.”
Hierdense gezelligheid
Gert-Jan vindt dat Hierden eigenlijk geen dorpsclub meer is. “De helft van onze leden komt uit Frankrijk, het Waterfront en nieuwbouw De Varen, waar veel Hierdense kinderen vandaan komen. We hebben nu 900 leden, waarvan 650 spelende leden. Dat waren er voor de covid-tijd 500. Onze club groeit als kool; we hebben acht seniorenteams en twee dameselftallen. Typisch Hierdens is wel de gezelligheid, door de Veluwade en ook de doorloopavonden op zaterdag die het supergoed doen. Dan zie je ook veel jeugd van andere clubs, omdat het hier gewoon gezellig is. Hierden als club van een stugge gesloten boerengemeenschap is het al lang niet meer. We hebben een herkenbaar eerste elftal met jongens uit Hierden, Harderwijk en Ermelo. Dat willen veel mensen zien. De ene helft wil dat we in de eerste klasse blijven, de andere helft vindt bovenin de tweede klasse ook goed. We zien SDC Putten als een grote club, als we daarvan winnen, zoals vorig jaar tegen Nunspeet, doet dat het dorp goed.”
Jubileumviering
Hierden viert het 70-jarig jubileum op zaterdag 14 december overdag met een voetbaltoernooi voor jong en oud en een foto-expositie op verschillende plekken als wandelroute door het dorp. ’s Avonds is er een ‘spiegelfeest’, een ‘limonadefeest’ in sporthal De Rumels voor minderjarige jeugd tot 18 jaar. In de kantine is dan de feestavond ‘Rood-witte strijd’, vergelijkbaar met een doorloopavond en georganiseerd door vier studenten van de hogeschool opleiding eventmanagement.