Ingezonden bericht - Veiligheid en crisisvoorbereiding zijn onderwerpen die ons allemaal aangaan. Of het nu gaat om een waterleidingbreuk, een stroomuitval of grotere bedreigingen, het is belangrijk dat inwoners weten hoe ze voorbereid kunnen zijn.
Met deze motie willen de initiatiefnemers ervoor zorgen dat alle inwoners van Harderwijk een huis-aan-huis folder, geadresseerd aan de bewoner van het adres, ontvangen. Deze folder biedt praktische adviezen over wat te doen in geval van een crisis, zoals het samenstellen van een noodpakket. Dit is een directe en tastbare communicatievorm die mensen aanzet tot actie en bijdraagt aan hun zelfredzaamheid.Tijdens de raadsvergadering van 16 januari 2025 heeft het CDA, samen met de VVD, een motie ingediend om de crisisvoorbereiding in Harderwijk te versterken
Bewustwording en zelfredzaamheid vergroten
“Wij willen werken aan de bewustwording van onze inwoners en ervoor zorgen dat iedereen deze belangrijke informatie tot zich krijgt. Daarom is een folder op het huisadres zo waardevol,” aldus Andrea Oosting-Klock, fractievoorzitter van het CDA.
De landelijke campagne DenkVooruit van de Rijksoverheid biedt al nuttige informatie over crisisvoorbereiding. Als gemeente ondersteunen we deze campagne via diverse kanalen, maar veel mensen hebben deze informatie mogelijk niet gezien of onthouden. Met een folder in de brievenbus, geadresseerd aan de bewoner, bereiken we echt iedereen. Dit verhoogt niet alleen de bewustwording, maar zorgt er ook voor dat inwoners beter voorbereid zijn op mogelijke calamiteiten.
Eerder aandacht gevraagd via schriftelijke vragen
Het CDA heeft in het najaar van 2024 ook al aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Middels schriftelijke vragen aan het college werd gevraagd hoe de gemeente momenteel omgaat met een crisissituatie. De huidige motie is een vervolg op deze eerdere oproep en onderstreept het belang van actieve en directe communicatie naar de inwoners.
Harderwijk als voorbeeld voor andere gemeenten
“Als Harderwijk kunnen we een voortrekkersrol spelen in het versterken van de crisisvoorbereiding op lokaal niveau. Andere gemeenten kunnen ons voorbeeld volgen en daarmee de zelfredzaamheid van hun inwoners vergroten,” benadrukt Andrea Oosting-Klock.
Geen meerderheid, maar wel aandacht
Helaas heeft de motie niet kunnen rekenen op een meerderheid van stemmen in de gemeenteraad. Toch heeft het onderwerp veel aandacht gekregen, zowel lokaal als provinciaal. Deze discussie draagt bij aan het vergroten van bewustzijn en zet het belang van crisisvoorbereiding opnieuw op de kaart.
Voor een weerbare samenleving
Veiligheid begint met goede voorbereiding, en dat geldt niet alleen voor de gemeente, maar ook voor onze inwoners. Zelfredzaamheid speelt een cruciale rol in het beperken van de impact van een crisis. Hoewel deze motie nu niet is aangenomen, blijft het CDA zich inzetten voor een Harderwijk waarin inwoners goed geïnformeerd en voorbereid zijn. Samen werken we aan een weerbare samenleving!
Op de zeebeer van Harderwijk, die ooit bescherming bood tegen de kracht van de Zuiderzee. Net zoals de zeebeer destijds, willen we nu onze inwoners beschermen door hen beter voor te bereiden op crises en noodsituaties. (Foto Peter Sitsen)