Buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid en een ‘borrelende buik’. Tenminste 1 op de 10 Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Hoe je PDS herkent en wat je eraan kunt doen, vertellen maag-darm-leverartsen John Groen en Daud Allajar en diëtiste Eline Binkhorst uit Lelystad tijdens een gratis voorlichtingsbijeenkomst op dinsdag 12 januari 2016 in Ziekenhuis St Jansdal.Voorlichtingsbijeenkomst Prikkelbare Darm Syndroom
Tijdens de informatieavond geven de maag-darm-leverartsen uitleg over PDS en de behandelmogelijkheden. De diëtiste vertelt hoe het FODMAP-dieet kan helpen om (overlast van) buikklachten de baas te worden. De landelijke coördinator regiobijeenkomsten van de PDS Belangenvereniging, Ron Hersbach, vertelt wat de vereniging voor patiënten kan betekenen. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan vervelende maag- en darmklachten als buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel en een ‘borrelende buik’ veroorzaken. Lekker eten, sporten, reizen en het onderhouden van sociale contacten komen soms danig in de knel. Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving. Pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt soms lacherig gedaan. Ook is de behandeling van PDS niet eenvoudig, de oorzaken zijn niet volledig bekend. Bij de behandeling worden medicijnen ingezet en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd. Daarom zoeken artsen naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals nieuwe medicatie of nieuwe dieetaanpassingen en bekkenbodem- of hypnotherapie.
De avond is in eerste instantie bedoeld voor patiënten en hun naasten. Zorgverleners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in de Dageraitzaal van het ziekenhuis. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.45 uur. Opgave noodzakelijk via www.stjansdal.nl/voorlichting en www.pdsb.nl