Villa De Rietzoom: de allure van vroeger en de luxe van nu

Door Marco Jansen - Het markante pand in Zwitserse chaletstijl is een opvallende verschijning aan de Hortensialaan in Ermelo. Niet alleen omdat er al tien maanden hard wordt gewerkt door verschillende bouwers en onderaannemers. Ook omdat bij het realiseren van zes appartementen de stijl van vroeger blijft bestaan en gecombineerd wordt met de eisen van nu.

Het prestigeproject wordt half november opgeleverd. “Dit is het neusje van de zalm.”

Geschiedenis
De oorsprong van Villa De Rietzoom dateert van 1888. Destijds werd het ‘Paviljoen Rustoord’ genoemd, gebouwd om ‘geesteszieken van gegoede komaf’ in een parkachtige setting te verplegen. Op de brede veranda rondom de verdieping konden patiënten met bed en al in de buitenlucht vertoeven. Opdrachtgever was Mathile Jacques Chevallier, de oprichter van de ‘Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Geestes- en Zenuwzieken’. De Rietzoom maakte deel uit van Landgoed Veldwijk dat een verzorgingsoord werd.
 
Vele jaren later, in 2021, kwam het pand weer op de markt en is het gekocht door investeerders in vastgoed. Zij gaven de opdracht aan Niek Bouwonderneming om het te restaureren in de oorspronkelijke stijl en om te vormen naar een complex van zes appartementen, waarvoor al een vergunning was afgegeven. “Wij doen meerdere werken voor deze opdrachtgever, die het neusje van de zalm wil volgens de eisen van deze tijd. Ze vertrouwen hierin volledig op ons”, aldus bouwkundige Niek Timmer.

De Rietzoom Ermelo Niek Bouwonderneming
(Niek Timmer, Maarten van Dijk en Rick Bakker)
 
Rick Bakker is de uitvoerder en vormt samen met zijn collega Maarten van Dijk het vaste team van Niek Bouwonderneming op deze locatie. Zij pakken alle timmerwerk op en sturen de onderaannemers aan. Caspar Kleine Deters heeft vanuit het kantoor aan de Zeppelinstraat de volledige calculatie, werkvoorbereiding en de inkoop begeleid. Daarnaast heeft Caspar grotendeels de begeleiding van het uitvoeringsteam op zich genomen. Bij dit project is veel samengewerkt met vertrouwde externe partijen: Veen Architekten, De Haan Schilderwerken, Hop Installaties (W-installaties) en Bossenbroek & Veldman (E-installaties) en andere onderaannemers, zoals vloerenlegger, stukadoor en tegelzetters, glaszetters en deurenmontage.
 
Riet en zeewier
In januari 2024 ging het project van start. “De buurt was blij dat we begonnen want het pand stond al lange tijd leeg en was een vervallen kraakpand geworden”, weet Timmer. Het ‘leegtrekken’, strippen en slopen nam al meerdere maanden in beslag voordat de onderaannemers aan het werk konden. Bij zo’n proces kom je van alles tegen, merkt Timmer. Zoals het riet en het gedroogd zeewier dat vroeger als isolatiemateriaal werd gebruikt. “De plafonds waren nog in riet gestukt en de ruimtes onder de vloer waren opgevuld met gedroogd zeewier. Dat was destijds heel arbeidsintensief, maar in deze tijd zou dit het laagste energielabel hebben gekregen. Ook de steensmuren hadden geen isolatiewaarde.”
 
Monument
Daarom is de binnenkant van het pand helemaal naar de eisen van nu gerestaureerd. Aangezien het object een gemeentelijk monument is, was er veel overleg met het Gelders genootschap, de welstandscommissie van de gemeente Ermelo en de brandweer.

“We hebben een complete isolatieschil binnenin gemaakt om het bestaande authentiek te houden. Het dak, de binnenwanden en de vloeren hebben nu de hoogste isolatiewaardes. Er is speciaal vacuüm glas ingebracht, oude deuren zijn uitgefreesd en voorzien van rubbers en tochtstrippen. Waar het vroeger kierde en tochtte is het nu behaaglijk.” Het pand voldoet aan geluidsnormen en heeft hoogwaardige installaties, zoals een warmte terugwininstallatie en een moderne lift, hoewel het oude trappenhuis behouden is gebleven.

De Rietzoom Ermelo Niek Bouwonderneming
(Rick Bakker en Maarten van Dijk in een appartement op de tweede verdieping)
 
Bewerkelijk
Door de renovatie komt dit oude pand echt tot zijn recht, vindt Timmer. “Het is renoveren en opnieuw maken zoals het in 1888 ook is gemaakt. Hele delen van de balkons zijn gedemonteerd en opnieuw teruggebracht. De verrotte delen van het houtwerk zijn vervangen en identiek hersteld en een kolom hout is met de hand geschaafd; een bewerkelijk proces. We hebben oude freesmachines en mallen erbij moeten halen om dezelfde freeslijnen van vroeger terug te krijgen. Ook het oude hout hebben we opgezocht. Nieuwbouw hout komt van snelgroeiende bomen, het oude grenen kreeg veel rust en hebben we gebruikt om de houten delen in oorspronkelijke staat terug te krijgen. Er is nieuwe deurbeslag in oude stijl en het hang- en sluitwerk is van messing. Ook zit er gigantisch veel schilderwerk in dit pand en zijn monumentale kleuren gebruikt.”

De Rietzoom Ermelo Niek Bouwonderneming
 
De tijd gekregen
Timmer spreekt van een bijzonder project, waarbij de opdrachtgever heeft aangegeven er iets moois van te maken. “Het moet kwalitatief goed zijn naar de eisen van deze tijd. Om van het project iets bijzonders te maken en goed uit te voeren, krijgen we de tijd om de monumentale waarden te behouden. Dit is zeldzaam, een betere opdrachtgever kun je niet hebben. Als voorbeeld: de oorspronkelijke tegels van het terras zijn schoon gebikt. Zo’n restauratie betekent weken hakken en frezen.”
 
Historisch
Het is ook een mooi project voor uitvoerder Rick Bakker uit Ermelo, die ‘om de hoek woont’. “Het is een historisch pand dat veel mensen kennen. Veel mensen die langs komen stoppen om even te kijken. Vooral veel ouderen kennen het pand, bijvoorbeeld omdat ze er hebben gewerkt. Ik werk hier veel met mijn handen en de afwisseling met het regelwerk maakt het leuk.”
 
Inmiddels zijn de bovenste appartementen helemaal klaar en voorzien van keuken en sanitair. Beneden verwachten ze nog enkele weken werk te hebben. Ook de tuin wordt aangelegd, hiervoor huurt Niek Bouwonderneming een hovenier in. “Het is mooi om het zo ver af te mogen maken. Het is straks compleet klaar zodat de nieuwe huurders er gelijk in kunnen. Je woont hier in een rustige groene omgeving en loopt zo het centrum in.”
 
Niek Bouwonderneming
Zeppelinstraat 37
3846 CL Harderwijk
06-29361490
[email protected]
www.niek-bouwonderneming.nl

Niek Bouwonderneming B.V.

Adresgegevens

Zeppelinstraat 37
3846 CL Harderwijk

Telefoon

T. 06-29361490

Meer info