Vogelvriendelijke winterroute voor groepssupppers

Door Petronella van het Goor - Om suppen met een groep ook in de herfst- en wintermaanden mogelijk te maken, heeft de gemeente Harderwijk een alternatieve waterroute uitgestippeld. Dit deed ze samen met de Natuurbeschermingswerkgroep van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe.

Als groepssuppers zich aan deze route houden, worden er geen foeragerende en overwinterende vogels gestoord

De route is vorige maand goedgekeurd door de provincie. Veel suppers, met name in de kustzone van de wijk Stadsweiden, zijn niet op de hoogte van de kwetsbare vogels en hun overwinterplekken. Daarom heeft de gemeente een folder gemaakt die, samen met de routekaart, wordt gedeeld op social media. Ook worden SUP-verhuurbedrijven verzocht dit te delen met de huurders. 
 
Watersport
Er is steeds meer te doen op en om het water van Harderwijk. Dat is leuk en goed voor het toerisme, maar het moet wel in balans zijn. “Op dit moment liggen er dertig aanvragen bij de gemeente Harderwijk voor watersportactiviteiten”, geeft wethouder Wilco Mazier aan. Om die aanvragen te kunnen beoordelen, moet er eerst onderzoek worden gedaan. “Milieueffectrapportages. Wat kan de natuur hebben, hoe beschermen we flora en fauna?” Die onderzoeken kunnen waarschijnlijk pas in 2027 worden afgerond.

Winter suproute Harderwijk