Gemeente Harderwijk en Firan, onderdeel van netbeheerder Alliander, gaan samen Warmtenetwerk Harderwijk oprichten. Hiermee worden nieuwbouwwoningen in het Waterfront voorzien van duurzame warmte. Daarover heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.
De warmte komt van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) en wordt via een lagetemperatuurnetwerk naar de woningen gebracht.Het is de bedoeling dat alle ruim 1.000 nog te bouwen woningen in het Waterfront worden aangesloten op het warmtenetwerk
Warmtenetwerk voor een duurzaam Harderwijk
Gemeente Harderwijk wil werken aan een duurzaam Harderwijk, ook voor toekomstige generaties. Daarom wil de gemeente zuinig en goed omgaan met energie, water en milieu. Harderwijk heeft de ambitie, net als de rest van Nederland, om in 2050 energieneutraal te zijn. Onder andere daarom besloot de gemeente in september 2020 een warmtenet in het Waterfront te ontwikkelen. De ontwikkeling van een open netwerk, dat kan worden uitgebreid, is een eerste stap naar de toekomstige ontwikkeling van een aardgasvrije warmte-oplossing die meerdere duurzame bronnen benut.
Restwarmte voor warmtenet
De gemeente sloot al eerder een overeenkomst met het Waterschap, waar de rioolwaterzuiveringsinstallatie onder valt. Er werden afspraken gemaakt om samen voor de lange termijn de duurzame, lokaal geproduceerde restwarmte voor dit project beschikbaar te stellen. De volgende stap was het selecteren van een partner die een warmtenet kon ontwikkelen, realiseren en exploiteren. Dat werd Firan, specialist in infrastructuren voor nieuwe energie.
Een mooie samenwerking, vindt verantwoordelijk wethouder Bert van Bijsteren: “Toekomstige woningen in het Waterfront worden voortaan duurzaam verwarmd én gekoeld. En de eindgebruiker betaalt een eerlijke prijs, omdat we het nu, samen met Firan, zelf organiseren via het warmtenetwerk.”
André Meijer, algemeen directeur Firan: “De ontwikkeling van een publiek warmtenetwerk met onafhankelijk netbeheer geeft een impuls aan de lokale energietransitie in Harderwijk. Daarmee legt Warmtenetwerk Harderwijk een betrouwbare basis voor een duurzame warmte-oplossing, die klaar is voor de toekomst.”
Uitbreiding naar andere wijken mogelijk
Het warmtenet wordt als een modulair warmtesysteem ontworpen. Dat betekent dat er in de toekomst verschillende bronnen en gebouwen aan kunnen worden aangesloten, bijvoorbeeld deelgebieden als het gemeentehuis en de Zeebuurt. Daarmee draagt Warmtenetwerk Harderwijk bij aan een forse vermindering van CO2-uitstoot. Door als gemeente Harderwijk samen met Firan eigenaar te zijn van het warmtenetwerkbedrijf, wordt de betaalbaarheid van aansluiting op het warmtenet voor de eindgebruiker geborgd.
Inmiddels is de gemeente gestart met de aanleg van het warmtenet. De toekomstige leveranciers per deelgebied moeten nog worden geselecteerd.