Waterfront Fase 3 wordt emissieloos woonrijp gemaakt

Door Marco Jansen - In Waterfront Fase 3 worden de komende jaren 980 woningen gebouwd. Bij het woonrijp maken van de deelgebieden van deze nieuwe woonwijk wordt emissieloos gewerkt. Dat wil zeggen: zonder machines met brandstofmotoren maar met elektrisch materieel. In een tent op de bouwplaats gaven de gemeente Harderwijk en hoofdaannemer Boskalis donderdagmiddag de aftrap.

Unieke samenwerking tussen gemeente Harderwijk en aannemer Boskalis Nederland

Wethouder duurzaamheid Martijn Pijnenburg nam plaats in de elektrische graafmachine, terwijl wethouder Waterfront Edwin Enklaar en directeur projecten Boskalis Nederland Menno van der Ploeg de groene stekkers aan elkaar verbonden. De lampjes van de laadhub lichtten op en daarmee was de symbolische start een feit.

Waterfront Fase 3 Harderwijk
 
Fase 3, de laatste fase van het Waterfront met zes deelgebieden, gaat volgens wethouder Edwin Enklaar enorm bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort. Zo wordt de start van deelgebied 6, met goedkopere woningen voor starters en senioren, naar voren gehaald. Daarbij wil de gemeente Harderwijk een voorbeeld zijn door duurzaam handelen.

Het project dat op 6 maart officieel van start gaat is vernieuwend en uniek, door de samenwerking. “Bij onze uitvraag stelden we als gemeente een laadhub beschikbaar. Want investeren in een laadhub betekent minder stikstofproblematiek. Deze energievoorziening bestaat uit drie zeecontainers met meerdere stroomaansluitingen. Twee worden rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten, de andere heeft zonnepanelen en accu’s zodat het stroomnet niet belast wordt. De containers zijn ook op te splitsen en los te gebruiken voor meerdere projecten.”
 
De Harderwijkse bedrijven AIC en Roelofsen Infra hebben samen met Vonk uit Zwolle de laadhub gerealiseerd. Vaak is de capaciteit van de netaansluiting te klein op de bouw en om het grote materieel op te kunnen laden is er ook een batterij in de container om bij te laden. 

Laadhub Waterfront Fase 3
 
Uitdaging
Na de trotse wethouder was ook Menno van der Ploeg, directeur projecten van Boskalis Nederland, trots op de nieuwe manier van werken. “Wij hebben al sinds 2007 bemoeienis met deze prachtige Hanzestad. Dat begon met het uitplaatsen van industrie en havens en de ontwikkeling van een prachtig woongebied. Dit doen we samen met partners. Toen de emissieloze uitvraag van de gemeente Harderwijk voor Fase 3 op de mat viel, zagen onze projectleiders een enorme uitdaging. We kunnen al emissieloos asfalteren, en met schepen kunnen we al 90% minder emissieloos transporteren door andere brandstof, maar dit wordt onze eerste emissieloze bouwklus. We draaien 8 uur met een kraan en als iedereen gaat slapen, is hij weer opgeladen. Hoewel redelijk overzichtelijk, kost deze nieuwe manier van werken veel durf en energie. Die lef hebben de gemeente Harderwijk en Boskalis getoond. Onze ambitie is ook onze maatschappelijke plicht om te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen hier prettig kunnen leven. We gaan hier werk van maken met een gemêleerd team en een mix van kennis op gebied van techniek, duurzaamheid en omgeving.”

Presentator Marene van den Enk vroeg zich af wat er gebeurt als een elektrische machine niet is opgeladen. Van der Ploeg: “We plannen het gebruik van een kraan, de oplaadtijd en registreren dat in een dashboard. Dit is ook voor de gemeente Harderwijk te zien. We hebben afspraken met leveranciers en andere aannemers gemaakt om het werk door te laten gaan. We hebben mobiele laadunits als backup. Op de bouwplaats gaat alles emissieloos, het transport gaat nog op een andere manier.”
 
Minder CO2, Groen en circulair
Wethouder Duurzaamheid Martijn Pijnenburg stelt dat de gemeente Harderwijk met een groen emissieloos project is aanbeland op een uniek punt. ,,Er worden in Waterfront Fase 3 aardgasvrije woningen opgeleverd, het warmtenet wordt de warmtebron, het water komt van de rioolzuiveringsinstallatie door buizen onder de N302. Dat is de eerste grote stap. Deze duurzame verwarming en koeling geeft 35% minder CO2-uitstoot. Zo willen we ook het stadhuis en mogelijk ook de Zeebuurt met oudere woningen van het gas af halen. Er komt meer groen in de wijk en we geloven in circulariteit. Grote kolken in het straatwerk worden van gerecycled materiaal gemaakt en betonplaten zijn van gerecycled natuursteen uit Frankrijk. Dit is het begin van hoe we het voortaan gaan doen, want dit is de toekomst.
 
Geen geluid
Jasper Zwanenburg (23) uit Nijkerk is uitvoerder bij Boskalis Nederland. Hij staat vanaf 6 maart wekelijks op de bouw. “We hebben voor dit project een elektrische graafmachine, shovel, mini-shovel en minikraantje gekocht. Ook de verdichtingsapparatuur (trilplaten om de zand- en puinbaan te verdichten) zijn elektrisch. Alle machinisten krijgen een iPad waarop ze zien welke werkzaamheden ze uit moeten voeren, wij monitoren hoe lang ze er mee bezig zijn en hoeveel stroom ze gebruiken. Zo gaan we de wijk woonrijp maken: als de woningen zijn opgeleverd maken we de voetpaden, rijbanen en parkeervakken, als ook de plantvakken, bankjes en fietsenstalling. Bewoners gaan er zeker minder last van krijgen, want de machines maken geen geluid meer. Je hoort ze niet meer aankomen, dus moeten we ook extra alert zijn op de bouwplaats. We kunnen alles wat we inzetten tegelijk opladen, maar storingen in de accu of een machine die niet is opgeladen kunnen knelpunten zijn. Er staat niet zomaar een andere in de buurt. Het is een uitdaging, we gaan het ontdekken.”

Waterfront Fase 3 emissieloon woonrijp maken
(foto's Fotostudio Merjenburgh)