Wedstrijd: Wie bedenkt de leukste naam voor nieuwe Waterfrontpark?

Door Harry Schipper – De gemeente gaat een wedstrijd uitschrijven wie de leukste of origineelste naam bedenkt voor het nieuw aan te leggen park, dat nu nog de werknaam ‘Waterfrontpark’ draagt.

Met de wedstrijd, een idee dat via een motie unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad, hopen raad en het college van B en W meteen de bekendheid van het park te vergroten

“Een uiterst sympathiek voorstel”, zo reageerde wethouder Edwin Enklaar op de motie van VVD-raadslid Menno Doppenberg, mede ingediend door de raadsfracties Harderwijk Anders, D66, PvdA en GroenLinks. Doppenberg vond dat de huidige naam, Waterfrontpark, best wel wat leuker en origineler kon. “Zeker omdat heel veel mensen hebben meegedacht over hoe het park er straks uit moet komen te zien. En het park zal met zo’n wedstrijd daar zeker meer bekendheid door krijgen”.

Alle andere raadsleden vonden het ook een goed idee. Zij stemden ook breed in met het voorstel om het park leuk, gezellig en functioneel in te richten, met veel groen en bomen. Er komt ook een kleine horecagelegenheid in, met een gezellig terras. Alle ideeën voor de inrichting zijn tot stand gekomen in overleg met omwonenden en toekomstige gebruikers die al hadden meegedacht.

Het nieuwe park ligt tussen de binnenstad en het bewoonde deel van het Waterfront. Er zou eerst ook een markante stadsvilla in komen, maar door gesteggel met de buurt over de hoogte van het bouwwerk, dat bovendien heel markant moest zijn, is dat idee geschrapt omdat de verdere bouw van het Waterfront er almaar meer vertraging door opliep.

Aanvankelijk dienden de fracties van Harderwijk Anders, VVD, PvdA en GroenLinks ook een amendement in om te voorkomen dat de bouw van een horecagelegenheid met terras te groot zou uitvallen. Het moest meer een ‘kleine kiosk’ worden, zo vonden ze. Wethouder Enklaar gaf toe dat hij  eigenlijk ook wel vond dat een horecagelegenheid van tweehonderd vierkante meter wel iets teveel van het goede was. Een kleine kiosk zou ook wat hem betreft  ‘beter aansluiten bij de resultaten van het participatieproces en ook beter aansluiten op de visie op het gebruik van het park’.

Omdat in het amendement ook een toiletvoorziening en voorzieningen als stroomkasten en water- en afvoerpunten werden geëist, adviseerde de wethouder de raad om het amendement om te zette in een motie. Er komen in de ernaast gelegen parkeergarage namelijk ook al openbaar toegankelijke toiletten. Een apart toiletgebouw zou zeker nog eens een ton tot anderhalve ton gaan kosten, zo waarschuwde hij.

Indiener Tim-Smit-Brouwer had er geen moeite mee om van het amendement een motie te maken, waar de wethouder soepeler mee om kon gaan. De raadsleden vonden het ook beter om de wethouder de nodige ruimte te geven om in samenspraak met de buurt het park te voorzien van faciliteiten om er ook buurtfeesten en kleine evenementen en andere initiatieven mogelijk te maken. Alleen SGP-raadslid Jan van Panhuis was het daar niet mee eens. Hij vreesde een toename van aanvragen om evenementen in parken te mogen houden en stemde daarom uit voorzorg tegen.