Woonlasten omhoog en gratis parkeren verdwijnt

Door Harry Schipper – Het is de oppositiepartijen tijdens de raadsvergadering niet gelukt om ook maar iets van de door B en W voorgestelde bezuinigingen en lastenverhogingen van tafel te krijgen.

Zo verdwijnt het gratis parkeren nabij de binnenstad en de OZB gaat in twee stappen – volgend jaar tien en in 2026 vijf procent – met 15 procent omhoog

De gemeenteraad stemde in met met de Kadernota 2025-2028 waarin voor de komende vier jaar een groot aantal ombuigingen – vooral bezuinigingen en hogere belastingen -  staan gepland. Daarmee moet het financiële gat worden gedicht dat dreigt te ontstaan omdat het Rijk de gemeente Harderwijk ruim twaalf miljoen euro minder wil uitkeren dan voorheen.

Met een stuk of negen amendementen probeerden vooral de oppositiepartijen VVD, PvdA, GroenLinks en SGP de in hun ogen te grote gevolgen van die ombuigingen nog enigszins te temperen. Maar ze kregen geen of nauwelijks steun van de andere raadsfracties.

Zo kreeg Gemeentebelang - behalve door medeondertekenaar SGP – de handen niet op elkaar om de 50 mille die bestemd was voor het lokale inclusie- en regenboogbeleid door te sluizen naar het tegengaan van laaggeletterdheid in Harderwijk. De organisaties die zich daarmee bezighouden, ontvangen hiervoor voortaan 50 mille minder gemeentelijke subsidie. Sterker nog: Gemeentebelang kreeg bij monde van Harderwijk Anders-fractievoorzitter Tim Smit-Brouwer een veeg uit de pan. “De amendementen van Gemeentebelang creëren kunstmatige tegenstellingen door onderwerpen uit de kadernota te schrappen en toe te voegen die inhoudelijk niets met elkaar te maken hebben. Hierdoor worden wij als raadsleden gedwongen om keuzes te maken tussen thema’s die los van elkaar staan. Dit zien wij als een manier om de discussie te verwarren en de besluitvorming te ontregelen.”  Ook fractievoorzitter Marcel Heldoorn van de ChristenUnie en andere raadsleden lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Zelf deed Tim Smit-Brouwer ook poging om een bezuiniging van tafel te krijgen. Hij wil dat het PMD-brengpunt op de milieustraat aan de Daltonstraat niet wordt gesloten. Inwoners kunnen daardoor na volgend jaar nergens in Harderwijk meer hun plastic, drankkartonnen en lege blikjes gratis kwijt. “Zo houd je als inwoner controle op je eigen afval en de kosten die daarmee samenhangen”, roemde Smit-Brouwer die mogelijkheid waarvan hij zei die zelf ook te benutten.

Afvalwethouder Edwin Enklaar ontraadde het amendement. “Het kost meer geld, maar levert geen duurzaamheidsvoordelen op”, betoogde hij. Volgens Enklaar zorgt het gratis wegbrengen van PMD-afval voor verwarring, ‘omdat de inwoners ten onrechte denken dat Harderwijk een bronscheidingsgemeente is, terwijl we hier nascheiden. Hij rekende voor dat het niet sluiten van het pmd-brengpunt ertoe zou leiden dat het deel vastrecht van de afvalstoffenheffing verder zou stijgen, van 181 nu naar 207 euro volgend jaar.

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos bepleitte om 7200 euro korting op de subsidie aan de Stichting Leergeld te schrappen. Deze stichting biedt hulp aan kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben, door bijvoorbeeld het verstrekken van geld voor een fiets, laptop of gym- en sportkleding. Bos benadrukte dat het vaak gaat om schrijnende gevallen, maar ook hij haalde daarvoor enkel vier stemmen binnen van SGP, GroenLinks en zijn eigen fractie en 21 stemmen tegen.

Volgens wethouder Maarten Reckman van het Sociaal Domein kunnen kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben gebruik maken van gemeentelijke regelingen zoals het Sport- en het Cultuurfonds om toch mee te kunnen doen. Of desnoods de Stichting Kinderhulp, motiveerde hij het korten van de subsidie. De andere partijen spraken hun vertrouwen naar de wethouder uit, die aangaf dat als tóch door Leergeld om hulp wordt gevraagd, hij daar welwillend tegenover staat. “We laten kinderen niet in de kou staan”, aldus Reckman.

De VVD probeerde bij monde van fractievoorzitter Maaike van Danzigt met een amendement nog om de op handen zijnde verhoging van de OZB-belasting voor volgend jaar te halveren naar vijf procent, maar ook die poging strandde. Daarvoor lukte het VVD-raadslid Menno Doppenberg ook al niet om het afschaffen van de eerste twee uur gratis parkeren bij de binnenstad uit de bezuinigingsplannen te halen. Zijn voorstel was om van die twee uur één uur gratis parkeren te maken en de daardoor misgelopen inkomsten aan parkeergeld deels terug te dringen door het parkeertarief met 50 eurocent per uur op te hogen. Enkel de fractie van Gemeentebelang steunde het VVD-idee; de andere fracties stemden allemaal tegen.

B en W gaan nu met de vastgestelde Kadernota aan de slag met het opstellen van de begroting voor volgend jaar (en de drie daaropvolgende jaren), zodat de raad zich daarover naar verwachting volgende maand mag uitspreken. In die begroting zitten al meteen de pijnpunten verwerkt die inwoners van Harderwijk en Hierden vanaf volgend jaar gaan merken in hun portemonnee. Zo gaat de OZB met maar liefst tien procent omhoog, wat voor woningeigenaren al gauw gemiddeld zo’n 35 euro meer betalen betekent. Hondenbaasjes, die eerder nog hoopten op afschaffing van de hondenbelasting, gaan tien procent méér betalen. En volgend jaar wordt ook alvast één van de twee uur gratis parkeren geschrapt en het jaar daarop ook het resterende gratis uur. En dat zijn maar drie voorbeelden uit een groot pakket aan maatregelen waar ‘we met z’n allen wat van gaan merken’, zoals wethouder Wilco Mazier van financiën het al eens eerder fijntjes - maar wel zo helder -formuleerde.